Читај ми!

Николић затражио помоћ од Француске

Председник Србије Томислав Николић апеловао је у Паризу на Фрасоа Оланда да његова земља помогне у организацији међународне конференције за помоћ Србији, БиХ и Хрватској после катастрофалних поплава. Николић је поручио да Србија неће да моли ни за какву помоћ, указавши да је време за солидарност. Оланд је прихватио иницијативу да Француска буде покровитељ међународног скупа за прикупљање помоћи.

"Катастрофа је задесила моју земљу. Ми желимо да се одржи међународна конференција за помоћ Србији, али не само Србији већ и Босни и Херцеговини и Хрватској. Апелујемо на Француску да нам помогне у тој иницијативи. Нама је досад помогло 18 држава, то је била помоћ у спасавању живота, али сада ће нам требати и друга врста помоћи, да обновимо нашу земљу", рекао је председник Томислав Николић у разговору са Франсоа Оландом.

Оланд је истакао да је Француску изузетно погодила несрећа која је задесила Србију и Босну и Херцеговину, наводи се у саопштењу Прес-службе председника Србије.

"Ваше присуство у Француској је прилика да се чује апел који сте изнели - апел за помоћ Србији и Босни и Херцеговини. Можемо врло брзо да се одлучимо о сазивању донаторске конференције. У тренутку када има толико унесрећених у Србији морамо показати колико смо одговорни и солидарни", истакао је Оланд.

Председник Николић је рекао да је председник Француске прихватио иницијативу да његова земља буде покровитељ међународног скупа на којем би се прикупљала помоћ за државе погођене катастрофалним поплавама.

"Хвала на саучествовању Француске у свему што је Србија прошла протеклих недељу дана, на помоћи коју је несебично пружила да бисмо спасавали животе, као и на прихватању и од сада предвођењу иницијативе да се одржи велики скуп светских држава на којем би се скупљала помоћ за државе погођене поплавама", рекао је Николић после сусрета са председником Франсоа Оландом.

Николић је поручио да Србија неће да моли ни за какву помоћ, указавши да је време за солидарност.

"Не можемо да надокнадимо сву штету донацијама и помоћи, можда ћемо три четвртине морати сами да поднесемо, али у невољи је све што човек добије, сваки знак пажње, солидарности и помоћи - знак за вечност. Не желим вам никада ово, али знајте да Србија уме да се одужи за пријатељство. Србија неће да моли ни за какву помоћ, неће да инсистира на томе да ли има на нешто право или не. Ово је време за солидарност, а не за молбу."

Николић је додао да мисли да српске власти као људи који одговорно воде државу, који слушају добронамерне савете, заслужују да "Србији помогне свако ко има нешто мало више, јер Србији недостаје много".

Напомињући да би било лако договорити се како да се помоћ која би била обезбеђена на међународној конференцији, дистрибуира, у ком односу и у ком проценту, Николић је рекао:

"Коме смо могли да се обратимо ако не Француској? Њој су се обраћали наши преци. Кад је Србији било тешко - ту је била Француска. Време протиче, живот доноси нове изазове, проблеме, али народ који заборави пријатељства не заслужује да постоји. Ми не можемо и нећемо да заборавимо пријатељства, ми заборављамо непријатељства."

"И зато, господине председниче, ваша жеља да Србија буде у ЕУ - то је жеља и Србије. Наши напори да испунимо услове биће само још јачи", рекао је Николић Оланду и додао да овог часа ЕУ и начин на који брине о својим чланицама представља велику наду за Србију да може да макар део штете отклони захваљујући томе што је одлучила да приступи великој европској породици.

"Европа није комплетна без Балкана, а ни Балкан без Србије никада не би био комплетан", додао је Николић. Наводећи да се види зашто је Оланд био у праву када је био покровитељ првог скупа балканских држава насталих из бивше Југославије на Брду код Крања, Николић је подсетио да је Србији прва помоћ стигла од Словеније, као и да су земље региона у овој трагедији функционисале безмало као једна држава.

"Прошли смо кроз тешка искушења, неко каже стогодишња, неко хиљадугодишња, а ја се бојим да се клима у свету драстично мења и да ћемо се суочавати са све већим изазовима. И зато је потребно да будемо солидарни", рекао је Николић.

Он је са Оландом разговарао и о другим питањима - економској сарадњи, помоћи коју би Француска дала Србији на путу ка ЕУ, обележавању стогодишњице Првог светског рата, када се и исковало српско-француско пријатељство.

"Тада смо га исковали, а потом га додатно учврстили тако што је Француска генерације српских ђака, студената - школовала. И рекао сам Оланду да код нас професор није имао велику вредност ако није завршио Сорбону", рекао је Николић.

Позвао је француског председника да ове године посети Србију како бисмо заједно положили венце на споменик захвалности француском народу.

Оланд: Будућност Србије је европска

Оланд је са своје стране навео да је солидарност француског народа са народом Србије потпуна јер постоје историјске, културне и људске везе између наше две земље, а стогодишњица од избијања Првог светског рата јесте прилика да се на те везе подсети.

Србија је, подсетио је, заједно са Француском учествовала у том сукобу и заједно су током тог рата учествовале у операцијама.

Зато ће 14. јула млади Срби дефиловати са Французима сећајући се претходних генерација, али и са заједничком жељом за изградњом будућности, истакао је председник председник Француске.

"Будућност Србије је европска, она је кандидат за приступање ЕУ, процедуре су у току и сви знају да су оне изузетно тешке, јер се односе на економију, политичке услове, а пре свега Србија као део Балкана мора да потпуно гарантује принципе правне државе, поштовања и мира које делимо", рекао је Оланд.

"Али сматрамо да ти преговори треба да се одвијају у духу који омогућује помирење и мир у региону", напоменуо је француски председник.

Говорећи о економским односима између две земље, он је рекао да Француска жели да их још више продуби и прошири.

"Више од 80 француских предузећа послује у Србији и желимо да их буде и више", рекао је Оланд.

Између две земље постоји и дух одговорности, нагласио је Оланд, подсетивши да у овом региону има питања која још нису решена (БиХ и Косово), али и дух солидарности и дух воље.

"Желимо да се Србија прикључи не само ЕУ већ и европском духу", закључио је француски председник.

И српска дијаспора у Француској је, у координацији са Кабинетом председника Србије, прикупила и дистрибуирала помоћ угроженима у Србији. 

У делегацији коју је предводио председник Николић налазили су се министар привреде Душан Вујовић, саветник за спољну политику Марко Ђурић и амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић. 

Иако је пре трагедије која је задесила Србију и цео регион било предвиђено да ова посета траје два дана, због околности које су проистекле председник Републике је одлучио да своју посету Француској скрати на пет сати, наводи се у саопштењу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара