Музеј науке и технике добио своју зграду

Реконструисане просторије на Дорћолу некадашње термоцентралне додељене су Музеју науке и технике који је после 20 година коначно добио своју зграду. Већ је постављена и прва изложба.

После 20 година постојања, Музеј науке и технике се коначно уселио у своје просторије.

У делимично реконструисаној згради некадашње термоцентралне на Дорћолу из 1927. године, претвореној у Музеј, већ је постављена изложба из три целине.

Уз задовољство што је Музеј коначно добио свој простор и опаску да заслуге за највећи део створеног припадају запосленима, директорка Музеја Соња Зимоњић објаснила је да прву целину поставке чине предмети из фондова 17 музеја у Србији, који су од 1991. године окупљени у Заједницу научно-техничких музеја Србије.

Ту су, између осталог, изложени филмски пројектор из 1920. године и камера из 1926, хроноскоп с почетка 20. века, Едисонов фонограф, Теслина пумпа из 1910. "Ериксонов" телефонски апарат из 1900...

Другу и трећу целину чине предмети из депоа Музеја у коме се налази око 5.000 предмета класификованих у музејске збирке. Она коју чине машине великих габарита смештена је у дворишту Музеја, а посебну целину у унутрашњости зграде чине најразличитији предмети од оних који су били у употреби у домаћинству још с почетка 20. века, до индустријских машина из тог периода, каква је ретрокамера, или штампарска ротација из 1915. године.

Посебно су интересантни, као део амбијенталне целине, представљени примерци техничких справа којима је било опремљено домаћинство у Србији пре њене електрификације. Тако су "опремљени" радна соба, кухиња и купатило у коме је, на пример, уз каду, "ишао" стојећи бојлер на ложење из 1910. године, висок готово до таванице.

Ту је и преса за цеђење и равнање веша с краја 19. века, за коју би се могло рећи да је претеча данашњих машина за пеглање.

У оквиру те целине је око 50 фотоапарата, који "покривају" раздобље целог 20. века, а мали су део колекције од њих око 1000 које је музеју поклонио Владимир Арадски.

У Добрачиној број 51, музеј ће од 29. августа бити отворен свакодневно, осим понедељком, од 10 до 22 часа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара