Индијски сателит без контроле

Индија изгубила контакт са својим сателитом у Месечевој орбити. Мисија практично изгубљна, због квара комуникационог система на летелици.

Индијска свемирска агенција саопштила је да је изгубила комуникацију с јединим индијским сателитом у Месечевој орбити и да научници више не контролишу ту летелицу, јављају агенције.

Агенција Синхуа пренела је да би Индија могла потпуно да одустане од своје месечеве мисије без људске посаде, пошто је нагло прекинут контакт с летелецом Чандрајан-1.

Индијска организација за истраживање свемира (ИСРО) саопштила је да је земаљска контрола у граду Бангалор изгубила контакт с летелицом Чандрајан-1 јутрос у 1.30 по локалном времену, јавио је АП.

Директор ИСРО рекао је да су покушаји да се поново успостави веза са сателитом били безуспешни и да је мисија практично изгубљена.

Радио контакти изгубљени су због "изненадног квара комуникационог система" летелице, пренела је Синхуа.

Чандрајан-1, лансиран октобра 2008, био је у Месечевој орбити 312 дана, а обишао је Земљин сателит више од 3.400 пута. 

Пре Индије, сличне лунарне мисије имали су САД, Русија, Јапан, Кина и Европска свемирска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара