РИК одбацио приговор СПН за поништавање резултата избора

Републичка изборна комисија одбацила је као неоснован приговор коалиције "Србија против насиља" на Извештај о укупним резултатима избора за посланике 17. децембра прошле године.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да је извештај о резултатима избора за посланике Народне скупштине у свему донет у складу са законом, а да поднети приговори не могу бити основа за поништавање резултата избора, с обзиром на то да се извештај заснива на правоснажним резултатима гласања садржаним у свим збирним извештајима о резултатима гласања.

"Што се тиче осталих навода из приговора, за различите недостатке записника, недостатак потписа чланова бирачких одбора, уписаног броја бирача, контролног листа и осталих, те евентуалне неправилности су могле и требале да буду предмет посебног правног средства, као што је захтев за поништавање гласања на бирачком месту", објаснио је Димитријевић.

Нагласио да се РИК руководи искључиво Законом о избору народних посланика и да се не бави наводима који се односе на извршење одређених кривичних дела против изборних права, што је, како је рекао, предмет посебног кривичног поступка пред надлежним државним органима.  

"Сматрам неоснованом тврдњу да РИК мора ценити наводе о злоупотребама државних ресурса, што је предмет Закона о спречавању корупције, за које је надлежна Агенција за спречавање корупције, или наводе о манипулацијама бирачким списком, с обзиром на то да је Законом о јединственом бирачком списку, за уређење бирачког списка одговорно Министарство за државну управу и локалну самоуправу", констатовао је Димитријевић.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво