Читај ми!

РИК утврдио Програм информисања и едукације бирача, примена почиње одмах

Републичка изборна комисија утврдила је Програм информисања и едукације бирача за период од 2024. до 2026. године, а његова примена ће почети одмах.

Циљ прогама је да се кроз организоване акције подигне свест о функцији и садржају изборног права као једног од основних људских права, као и о вредности и значају слободног, тајног и личног гласања на изборима, а програмом се испуњава и једна од приоритетних препорука ОДИХР које се односе на унапређење изборног процеса у Србији.

"Идеја је да се посебном одлуком утврди годишњи план рада за спровођење овог програма, а и да се обезбеде потребна финансијска средства", рекао је председник РИК-а Владимир Димитријевић.

Подсетио је да је Законом о избору народних посланика из 2022. године, проширена надлежност РИК-а на информисање и едукацију бирача, чиме су, према његовим речима, створени нормативни предуслови за планирање и спровођење тих активности.

"Ово је један од основних елемената који гарантују унапређење стандарда изборног процеса, што наравно доводи до повећања свести, вредности и значаја слободног, тајног и личног гласања", истакао је председник РИК-а.

Додао је да је израду програма едукације и информисања бирача препознала и мисија за посматрање избора ОДИХР, а када је реч о тексту, Димитријевић је навео да је рађен у сарадњи са Међународном фондацијом за изборне системе (ИФЕС) и Канцеларијом ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР). Будући да су избори завршени, навео је да су се стекли услови да се настави рад на овом пројекту.

Додао је и да су члановима РИК-а, чланови ОДИХР-а на радионицама представили савремене методе како да РИК допринесе укупној едукацији бирача, односно информисаности бирача у Србији.

Димитријевић је изнео све кључне поруке које су од значаја за реализацију програма, затим све предлоге, планове које РИК има, али и радионице, веб-презентације, поруке које ће ради едукације бирача бити обављене.

Подсетио је да је ОДИХР раније препоручио да Републичка изборна комисија треба да развије благовремени, свеобухватан и усмерени програм едукације бирача, укључујући едукацију о правима бирача, спречавању групног гласања, важности тајног гласања, како би се ефективно побољшало остваривање права гласа.

"Суштина је да морамо обезбедити да поруке које буду послате буду и примљене, а да их примаоци разумеју на најефикаснији начин и на основу свега тога ће се вршити тзв. евалуација", рекао је он.

Навео је и да ће канали комуникације бити телевизија, радио, информативни портали, дневне и недељне новине, веб-презентације Републичке изборне комисије, друштвене мреже, а предвиђена је и директна комуникација са бирачима кроз интерактивне радионице, симулације гласања и слично.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво