Читај ми!

Галић негира да су цивили намерно гађани

На суђењу Радовану Караџићу, сведок одбране Станислав Галић потврдио да је Војска Републике Српске, 1992-94. године, отварала "несразмерну ватру" на "непријатељске снаге" у Сарајеву. Негирао је навод оптужнице да су артиљеријом и снајперима намерно гађани цивили у граду.

Сведок одбране Станислав Галић потврдио је, на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да је Војска Републике Српске, 1992-94, отварала "несразмерну ватру" на "непријатељске снаге" у Сарајеву.

Галић, који је тада био командант Сарајевско-романијског корпуса ВРС, негирао је, међутим, навод оптужнице да је та јединица артиљеријом и снајперима намерно гађала цивиле у граду, тврдећи да је само узвраћала на ватру Армије БиХ.

Хашки трибунал је пензионисаног генерала Галића 2006. године правоснажно осудио на доживотни затвор због терорисања становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада.  Оптужница за иста кривична дела током опсаде Сарајева терети Караџића, тадашњег председника Републике Српске и врховног команданта њене војске.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Каролин Еџертон Галић је изјавио да је на Караџићевим састанцима са официрима ВРС било оцењено да се око Сарајева "несразмерно употребљава артиљерија и да то треба смањити".

Тужитељка Еџертон инсистирала је да јој сведок каже да ли је ту непропорционалну ватру на "Сарајево под босанском контролом" зауставио.

"Нисам, ја бих могао то зауставити само у ситуацији ако бих зауставио рат, а то нисам могао, као командант корпуса", одговорио је Галић.

Приговарајући тужилаштву да тврди да је "Сарајевско-романијски корпус ратовао само против цивила у Сарајеву", а не против муслиманске војске, сведок је изјавио да је то "нетачно".

"Ја никада нисам отварао ватру на Сарајево, отварао сам ватру на непријатељске снаге у Сарајеву", посведочио је Галић.

Рекао је и да је "Баш-чаршија била поштеђена зато што је на неки начин била симбол Сарајева и за Србе и за Муслимане и за мене". 

Пошто му је тужитељка Еџертон приказала снимак минобацачког напада на једно сарајевско гробље, док су на њему деца обилазила гроб настрадалог друга, Галић је то одбацио као "намештену сцену".

Сугерисао је, потом, да је Армија БиХ и гробља користила као ватрене положаје. 

Сведок Галић, чије ће вишедневно испитивање бити завршено сутра, то је потврђивао.

Оптужница Караџића терети и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво