Читај ми!

Мишковић поново саслушан

Мирослав Мишковић поново саслушан у вези са кредитом којим су купљене акције Предузећа за путеве "Ниш". Специјални суд сутра одлучује о продужењу притвора Мишковићу и групи осумњиченој за извлачење 30 милиона евра од путарских предузећа.

Власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић поново је саслушан у Тужилаштву за организовани криминал поводом кредита добијеног од "Уникредит банке" од 25 милиона евра којим су купљене акције Предузећа за путеве (ПЗП) "Ниш".

Осим Мишковића, саслушан је и његов син Марко, као и власник "Нибенс групе" Мило Ђурашковић и председник Скупштине акционара ПЗП "Ниш" Дејан Јевтић, рекао је Танјугу Ђурашковићев бранилац Зоран Атељевић који је присуствовао саслушању.

Атељевић је рекао да су они поново испитани поводом документације која је у Тужилаштво стигла из Уникредит банке у вези са добијањем кредита, и да су остали при својим одбранама које су раније изнели.

Према његовим речима, саслушана су и три сведока из Уникредит банке, која су, како је рекао, посведочила да је кредит одобрен у складу са законом и правилима банкарског пословања.

Мишковићи, Ђуршаковић и Јефтић су у притвору од хапшења 12. децембра 2012, а Кривично ванпретресно веће Специјалног суда у Београду сутра ће одлучити да ли ће им продужити притвор за још до месец дана.

Према одлуци по којој им је притвор продужен 11. јануара, у притвору могу да буду до 10. фебруара, али пошто је недеља нерадни дан, Суд ће одлуку о продужењу, или евентуалном укидању притвора, заменити за кућни притвор или неку другу меру безбедности, донети сутра.

Злоупотребом до 30 милиона евра

Они су ухапшени са још шест осумњичених да су злоупотребом положаја извлачили новац из путарских предузећа и себи прибавили корист од око 30 милиона евра, али се, осим њих четворице, остали осумњичени бране са слободе.

Кривично ванпретресно веће суда у јануару укинуло је притвор бившем директору ПЗП "Ниш" Зорану Михаиловићу, директору "Шер корпорације" Ристу Ристићу и проценитељу "Конзита" Раши Здравку.

Притвор није ни одређиван бившем директору ПЗП "Ниш" Милутину Гашевићу, бившем акционару ПЗП "Ниш" Зорану Каитовићу и директору "Делта брокера" Предрагу Филиповићу. Њима су на почетку истраге одузети пасоши и забрањено им је да напуштају место боравишта.

Мишковић и остали притворени налазе се у Окружном затвору у Београду.

По Законику о кривичном поступку који регулише "тужилачку истрагу", уколико и после три месеца остану иза решетака, о даљем продужењу притвора одлучиваће Кривично ванпретресно веће суда, све до подизања оптужнице која у том случају мора да уследи у року од шест месеци од притварања осумњичених.

Мишковићима и Ђурашковићу притвор је одређен због опасности од бекства, бојазни да ће током истраге утицати на сведоке, као и због узнемирења јавности.

Када се саслушају сви сведоци, Мишковићу ће остати као разлози за притвор опасност од бекства и узнемирење јавности. Опасност од бекства могао би отклони полагањем јемства, а последњи разлог цениће Суд, с обзиром на околности целог процеса.

Мишковићи и Ђурашковић терете се да су, од 2005. до краја 2010. године, као сувласници у приватизованом Предузећу за путеве "Ниш", а преко њега и сувласници више предузећа за путеве – "Београд", "Крагујевац", "Врање", "Сремпут", "Бачкапут" и других, неосновано из тих предузећа извукли новац и имовину.

Осумњичени су од заједничког посла зарадили око 30 милиоина евра, од чега је Марку Мишковићу припало од 17 до 19 милиона евра, Ђурашковићу 10 милиона евра, а предузећу "Хемслејд" 1,2 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво