Нада у еврозони

Иако цела година протиче у знаку дужничких криза неких земаља ЕУ, првенствено Грчке и Ирске, прогноза овогодишњег економског раста земаља еврозоне је скоро удвостручена.

Европска унија повећала је прогнозу економског раста у зони евра. И поред забринутости, због дужничких криза, очекује се да ће овогодишњи раст бити 1,7 одсто, што је, готово, двоструко више од пројектованог пре неколико месеци.

Опоравак 16 чланица које користе евро се убрзава, али Владе морају да наставе строгу контролу јавних финансија.

Прогноза потврђује да тешкоће у Ирској и другим слабим привредама нису препрека опоравку економије еврозоне.

"Охрабрен сам показатељима. Прогноза раста у идућој години остала је на 1,5 одсто. Разлог су успоравање глобалног раста и строге мере штедње широм еврозоне", каже европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен.

Најјаче чланице Уније, Немачка и Француска, сматрају да је евро спасен, јер је еврозона предузела праву акцију.

Одобрен је пакет помоћи Ирској вредан 85 милијарди евра. Формиран је стални фонд за решавање дужничких криза. Очекује се и од приватног сектора да дели терет било каквих будућих финансијских ломова.

"Сада се очекују смиривања на финансијским тржиштима. Међутим, остаје забринутост за рубне економије зоне евра, пре свега Португал и Шпанију", каже Роберт Халвер, аналитичар.

Аналитичари уопозоравају да ново законодавство неће бити примењено до 2013. године и постављају питање, која следећа невоља може да задеси еврозону.

Фајненшл тајмс тврди да Европа себе ставља у незамисливу позицију избора - између фискалног јединства или сопственог распада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара