Читај ми!

Амбуланте пуне деце због вируса, када се обратити лекару

Због респираторних инфекција повећан је број дневних прегледа деце у домовима здравља. Докторка Марија Голубовић, педијатар у Дому здравља "Савски венац", каже за РТС да су амбулантне преоптерећене, као и да се број прегледа предшколске и школске деце креће и преко 200.

Ниски интензитет активности вируса грипа и спорадична географска распрострањеност, регистрован је у недељи за нама. Бележи се, међутим, благи пораст броја оболелих у поређењу са претходном недељом, саопштава Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".

Пријављено је 8.787 случајева обољења сличних грипу. Најприсутнији је код беба, деце и тинејџера.

Докторка Марија Голубовић, педијатар у Дому здравља "Савски венац", истиче да су оптерећене амбулатне предшколског и школског диспанзера, као и да се број прегледа креће се и преко 200 на дневном нивоу.

"Реч је о инфекцијама горњих респираторног путева. Присутан је рота вирус.То су 'стандардни' вируси за ово доба године. Разлози за већи број оболеле деце су промене времена, боравак у колективима...", истиче Голубовићева.

Према њеним речима, симптоми су кијање, кашљање, бол у грлу, течна столица. "Родитељ треба дете да рехидрира, снижава температуру, а онда да га доведе код лекара на преглед", истиче Голубовићева.

Говорећи о епидемији малих богиња у Румунији, докторка каже да у Србији засад нису забележени случајави, али да родитељи треба да доведу децу на вакцинацију као превентива против тог обољења.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара