Читај ми!

Следећу пандемију ће највероватније изазвати грип

Грип је и даље највећа претња то глобално здравље, а СЗО страхује од ширења птичјег соја. Научници истичу и да је инфлуенца највероватнији кривац за нове пандемије у будућности.

Међународна студија, која ће бити објављена наредне недеље, открива да 57 одсто епидемиолога и вирусолога верује да ће неки сој причјег грипа узроковати наредну пандемију.

Уверење да је грип највећа пандемијска претња засновано је на дугорочном истраживању које показује да тај вирус стално еволуира и мутира, каже Џон Салмантон-Гарсија са Универзитета у Келну.

„Сваке зиме је сезона грипа. Могли бисмо да их објаснимо као мале пандемије. Оне су мање или више контролисане јер различити сојеви који их изазивају нису довољно вирулентни, али то неће увек бити тако“, објашњава Салмантон-Гарсија.

Детаљи студије, која укључује доприносе 187 научника, биће представљени на конгресу Европског друштва клиничке микробиологије и инфективних болести у Барселони наредног викенда.

Двадесетједан одсто научника истраживања верује да ће узрок нове пандемије такође бити вирус – назван „болест Икс“ – који још није познат науци. Сматрају да ће то бити још неоткривени микроорганизам који ће се изненада појавити, као Сарс-Ков-2 – изазивач пандемије 2019. године.

Неки научници, 15 одсто њих, сматра да Сарс-Ков-2 и даље представља претњу и да ће неки његов будући сој изазвати пандемију.

Друге смртоносне микроорганизме, попут ласа, нипа, ебола и зика вируса, као озбиљне претње идентификовало је тек један до два одсто учесника студије.

„Инфлуенца је остала највећа претња у смислу њеног пандемијског потенцијала у очима велике већине научника“, додаје Салмантон-Гарсија.

Прошле недеље, СЗО је упозорила на забрињавајуће ширење Х5Н1 соја инфлуенце који је узроковао милионе случајева птичјег грипа широм планете. Његово ширење почело је 2020. године и довело је до милионских смрти или убијања живине, али и угинућа милиона дивљих птица.

Недавно, вирус се проширио и на сисаре, укључујући стоку, а случајеви су примећени у 12 америчких држава, због чега се страхује од ширења на људе. Што више врста сисара вирус успе да зарази, то има више шанси да еволуира у сој опасан по људе.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се