Читај ми!

Да ли јењава епидемија малих богиња и великог кашља

У претходном периоду, по броју оболелих од малих богиња и великог кашља, предњачио је Београд. О томе да ли се смирује или погоршава епидемијска ситуација, за РТС је говорила др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.

Др Беговић Лазаревић каже да епидемиолошка ситуација, када је реч о великом кашљу, обећава, у смислу да се бележи драстично смањење броја оболелих. „Ако смо, на пример у јануару, имали 120 и нешто, у фебруару 56, сада, закључно са јучерашњим даном имамо само седам потврђених и пријављених оболелих од великог кашља, тако да се надамо да ће се ускоро, ако не можда за месец или можда мало јаче, са доласком лепшег времена, већим боравком на отвореном, ту можда и стећи услови да се одјави епидемија”, изјавила је докторка за Клинику Наздравље.

Говорећи о морбилима, др Беговић Лазаревић каже да је закључно са јучерашњим даном, регистрован 31 оболели. „Ту не можемо да кажемо да смо задовољни ситуацијом, односно другим речима, нема опуштања. Јер отприлике на недељном нивоу ми имамо два до три потврђена случаја”, навела је гошћа РТС-а.

Међу оболелима од малих богиња, када је реч о узрасту, деветоро оболелих су бебе, односно деца старости до пет година. Осморо оболелих је у узрасту до 19 година, 11 оболелих су старији од 35 година.

„Вакцинални статус је код 20, такав да су невакцинисани. Код седморо оболелих је непознат вакцинални статус, и то су одрасле особе које нису могле да дођу до свог картона, да бисмо видели да ли су вакцинисани једном дозом. Они су могли само да приме једну дозу, али кад то не видимо, не можемо да кажемо да је познат вакцинални статус. И две оболеле особе су вакцинисане у складу са својим узрастом”, објаснила је докторка.

Додаје да је било и компликација и то код одраслих особа: „Компликације у виду запаљења плућа су биле код три оболеле особе, а код једне су биле течне столице, код друге особе оболеле, било је изражено повраћање”. Др Беговић Лазаревић каже да се једном недељно добија извештај о броју вакцинисане деце свим вакцинама које су пропуштене да се дају на време.

„Тако да се за ММР вакцину уочава да је то пораст у односу на ону недељу када нисмо имали ни један потврђен случај – већи од пет пута. Исто тако повећава се и број деце која долазе на редовну вакцину. Значи покретач да се родитељи, који се из било ког разлога плаше да своју децу вакцинишу на време, је када се појаве први оболели”, каже др Беговић Лазаревић.

Говорећи о великом кашљу, докторка каже да нема значајнијих промена у подацима у односу на оне од пре месец дана, до два месеца. Деца узраста од 10 до 19 година су највише заступљена међу оболелима од великог кашља. Исто тако отприлике са 60 одсто су и међу оболелима потпуно вакцинисана деца.

Вакцина не обезбеђује дуготрајан, односно доживотан имунитет, већ имунитет који више није солидан после отприлике десет година. Има оболелих од 20 одсто и међу одраслима.

Када је реч о респираторним инфекцијама, последње две недеље забележен је пад броја оболелих.

„Оно што је најважније је да родитељи чија деца нису вакцинисана са ММР вакцином, уколико добију високу температуру, никако не треба да иду у колектив. Треба да их оставе код куће, и да сачекају да виде како ће се ситуација са површеном телесном температуром понашати у наредних неколико дана”, саветује гошћа Клинике Наздравље.

Вирус који у ваздуху лебди два сата

Докторка је упозорила и на јачину вируса морбила: „Вирус морбила остаје у ваздуху да лебди једно два сата. Значи особа која је прошла истим путем после оболеле особе, уколико није вакцинисана, може да оболи. Значи ако се оболела особа појави у некој популацији, односно у неком колективу где су особе без имунитета, може да зарази чак 18 особа. Тако да говоримо о најзаразнијем вирусу и јако је зато битно да деца која добију температуру, а нису вакцинисана, не иду у колектив јер може да буде реч о малим богињама”.

Најважнија превентивна мера је вакцинација и останак код куће, односно изолација у кућним условима док се не постави права дијагноза, и док се не повуку симптоми. Док се бележи благо побољшање епидемијске ситуације, вакцинација је и даље од велике важности, као и проветравање просторија, и останак код куће, што важи и за децу и за одрасле.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво