Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ гађале избегличке кампове у Гази; израелски досељеници бацају храну намањену за Палестинце

Сукоб Израела и Хамаса – 226 дан. ИДФ су извеле нове нападе на избегличке кампове Нусеират и Џабалија, као и град Газу, у којима је погинуло најмање 40 особа. Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен посетио је Саудијску Арабију и Израел где са властима разговара о ситуацији у Појасу Газе. Јордан захтева међународну истрагу о могућим ратним злочинима у палестинској енклави, док се израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и министар ратног кабинета Бени Ганц у домаћим оквирима препиру око плана за Газу.

ИДФ гађале избегличке кампове у Гази; израелски досељеници бацају храну намањену за Палестинце ИДФ гађале избегличке кампове у Гази; израелски досељеници бацају храну намањену за Палестинце

Најмање 35.386 Палестинаца је погинуло у израелским нападима од 7. октобра 2023. године, према подацима палестинског Министарства здравља, док хуманитарне агенције упозоравају на глад и критичну несташицу горива и медицинских залиха у енклави.

Медицински званичници и становништво, такође, пријавили су да су израелске трупе и тенкови ушли у северне делове палестинске енклаве, као и да су у нападима на Џабалију и Рафу убијене и повређене на десетине Палестинаца.

Са друге стране, израелска војска објавила је да наставља да делује широм Појасе Газе, укључујући Џабалију и Рафу.

Снаге ИДФа су, у међувремену, саопштиле да су пронашле још једно тело таоца у Гази, објаснивши да је реч о 53-годишњем мушкарцу кога је Хамас отео 7. октобра прошле године.

Шеф Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) Филип Лазарини, истовремено, упозорио је да је 800.000 Палестинаца од 6. маја побегло из Рафе, истичући да нема безбедне зоне у Гази.

За то време, Аустрија је најавила да ће деблокирати средства за УНРВА, која су била замрзнута због израелских оптужби да је особље Агенције било умешано у напад Хамаса на Израел.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије