Читај ми!

Јурић о убијеној девојчици у Скопљу: Систем "Пронађи ме" предвиђен за такве случајеве

Поводом убиства 14-годишње девојчице Вање Горчевске у Скопљу, директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић изјавио је да су криминалне отмице најређа, али најопаснија ситуација за једно дете, те да су брзина и ефикасна потрага кључне у спасавању отетог детета.

Игор Јурић каже да је, од тренутка када је схватио да се ради о криминалној отмици девојчице у Северној Македонији, сваки дан који је протекао представљао додатну забринутост.

"Сваки пут када добијемо информацију за неко дете да је нестало, да је пријављен нестанак, ми јесмо узнемирени и организација се бави проблемом несталих лица, међутим, ипак нисмо очекивали да ће бити овакав крај. Морамо се сложити са чињеницом да има велики број пријављених нестанака деце, и некако сам мислио да ће се то ипак срећно завршити. Касније начин комуницирања мајке мале Вање са јавношћу јесте ме додатно узнемирио, и схватио сам да ситуација јесте озбиљна", рекао је Јурић за Танјуг.

Према његовим речима, систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетне особе "Пронађи ме" је заправо осмишљен и предвиђен за овакве случајеве, како би се брзо и ефикасно обавестила јавност и грађани који би, неком од информација, могли да помогну у потрази за несталим дететом.

"Ја сам сигуран да би систем помогао, и сигуран сам да тај проток времена не би био толики. Не могу да гарантујем да би се дете спасило живо, али ко зна. У сваком случају то је један алат који даје додатну могућност за спас једног живота", навео је Јурић.

Коментаришући то што се у медијима појавила информација да је и отац девојчице био умешан у њену отмицу да би од њене мајке изнудио новац, Јурић је рекао да је он врло тешко примио то сазнање и да не може да се помири са чињеницом да један родитељ може на било који начин да прода и изда своје дете.

"Остављам ту дозу опреза и неког времена протока и званичних информација полиције да дају тај званични доказ, али ако се то заиста испостави као истина, не могу да кажем која би казна била адекватна за такав злочин. Ја јесам поборник тога да смртна казна и тако неки сурови чин кажњавања мора да изостане у сваком друштву, али не могу наћи ни једну реч оправдања за родитеља који би на тај начин урадио нешто", изјавио је Јурић.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара