Читај ми!

"Царина на клик" – које погодности очекују грађане и привреду

Царина Србије прелази на електронско пословање. Пројекат аутоматизације и усклађивања са европским стандардима, покренут у мају, требало би да буде у пуној примени до краја 2025. године. Очекује се да увоз и извоз учини бржим и економичнијим и за привреду и за грађане.

За привреднике је "царина на клик" добра вест, јер најављује мање чекања на граници и мање папирологије.

"Неће бити задржавања које се сада спроводи и аутоматизацијом извозног царињења неће се чекати, не само на граници него се неће чекати ни у полазној царинској испостави, што значи да ће отпрема и допрема робе, односно комплетна логистичка линија, бити много бржа него што је сада, што ће дати бројне бенефите, како нама у логистици, тако и привреди и производњи", каже директор царинског сектора "Милшпед" Бранко Тодоровић.

Никола Гавриловић из Компанија "Златиборац" истиче да су веома заинтересовани да се проток роба и извозно-увозне операције обављају што брже, што ефикасније и уз што мање задржавања, с обзиром да њихов производни портфолио углавном обухвата традиционално сушене производе од меса, који по дефиницији спадају у осетљиву робу.

Пројекат е-Царина покренут је у мају, а Европска унија помаже са девет милиона евра.

"Надамо се да ће допринети побољшању трговине између Србије и ЕУ, али пре свега олакшати пословање приватног сектора. Допринеће и усклађивању Србије у Поглављу 29", напомиње представник Делегације Европске Уније Мартин Клауке.

Европска комисија позитивно оценила ниво припремљености Србије

Наташа Мирковић из Управе царине Србије каже да када камион дође на царину подноси се транзитни документ који се само очитава.

"Тај камион се онда прослеђује до унутрашње испоставе на царињење. У случају да постоје поједностављења и царински статус АЕО, тај камиион не мора ни да дође на царинску испоставу, већ иде директно у своје просторе", објашњава Мирковићева.

Европска комисија у свом годишњем извештају за 2023. позитивно је оценила ниво припремљености Србије у области царинске уније и навела да је национално законодавство у великој мери усклађено са правима ЕУ.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара