Отворена школа у Видању код Клине

Новоизграђени објекат истуреног одељења Основне школе "Радош Тошић" из Осојана отворен је у Видању код Клине. Представници Владе Србије поделили су ђацима те школе ранчеве и школски прибор.

Ученици у Видању, дуже од деценије наставу су похђјали у недовршеној кући. Ове школске године добили су нову и уређену зграду, са потребним условима.

"Доста тога је урађено што нисмо имали у старој школи. Имамо боље услове за рад, учионице су боље, све је боље", прича ученик Јован Микић.

Учитељица Снежана Рибаћ каже да је раније било веома хладно јер је зграда била приватна кућа која је била неомалтерисана.

"Прозори и врата су били у врло лошем стању, тако да је целе зиме било хладно, деца нису могла да скину јакну, и наставници и деца раде у јакнама целе зиме", прича Снежана. 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да зграда нове школе у Видњу резултат заједничког и сложног рада Владе Србије, Епархије рашко-призренске и српских представника у покрајинским институцијама.

"Једни су дали новац за зграду, други су дали новац за земљиште, а трећи су дали институционалну подршку да ова изградња буде спроведена", рекао је Ђурић и истакао да ће се наставити заједнички рад "док не буду створени услови да Метохија, која је била окупљалиште и источник српског националног идентитета, духа и етноса, то поново буде".

"Уверен сам да долази период обнове", рекао је Ђурић и поручио да од нас искључиво зависи колико ћемо у томе бити истрајни, успешни и постојани.

"Ми ћемо као Влада Републике Србије, заједно са Епархијом рашко-прзиренском и нашим представницима у институцијама наставити борбу, заједно са народом, уверен сам дочекавши боље дане. Вера ће нас сачувати", рекао је Ђурић.

Министрар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је у Видању да је жеља да се деци на КиМ омогуће пођеднаки услови за школовање и да реформа и бољи наставни процес крене из разних делова Србије, не само из Београда, Новог Сада и великих центара.

"Следи много посла, ми ћемо се бавити целокупном Србијом а моје лично тежиште ће бити на КиМ", рекао је министар Шарчевић који је обећао да ће се уз помоћ добрих људи наставити ширење ове и других школа.

Шарчевић је најавио да ће се радити на једном посебном фонду који ће имати за циљ да побољша основне услове за школовање, оцењујући да се уз добре наставнике може спроводити и много бољи процес наставе.

Новим школским објектом задовољни су и у Епархији рашко-призренској, пре свега што се њиме охрабрује живот Срба повратника у Видању.

"Они овде представљају и свој народ, исповедају своју веру и одавде шаљу поруку да је и у овим тешким, немогућим условима ипак могуће живети на овим просторима", истиче владика Теодосије.

Отварању школе у Видању, где је пре сукоба на КиМ живело више од 8.000 Срба, док данас живи око 500 српских повратничких породица, присуствовали су и представници Срба са Косова и Метохије.

Министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић оценио је да је боља будућност оно за шта се боре и да је данашње отварање школе залог за бољу будућност, за коју је рекао да треба да помогне не само повратку Срба већ и њиховом опстанку.

"Није било лако и посебно су се овде у Метохији наши сународници суочавали са многим проблемима, а са њима се суочавају и данас. Наш заједнички рад је борба за оним што треба да буде боља будућност. Сваки Србин који се одупре продаји имања помоћи ће у тој борби. Главна порука свих нас је да се ни по коју цену не продају српска имања", рекао је Јевтић.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић захвалио је Канцеларији Владе Србије за КиМ и истакао да је захваљујући личном залагању директора Канцеларије, Марка Ђурића, и епископа Теодосија изграђена школа на коју могу да буду поносни.

Свечаности у Видању присуствовали су и министар у косовској влади Љубомир Марић, начелница Пећког округа Винка Радосављевић, официр за везу са Приштином Дејан Павићевић и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара