Бржи пут до иновативних лекова у Србији

Добра вест за све пацијенте у Србији – у овој години иновативни лекови биће доступнији. Како РТС сазнаје, за најкасније четири месеца биће потписани први посебни уговори између Фонда за здравствено осигурање и фармацеутских компанија. Преговори су у току, а то ће омогућити долазак најскупље и најмодерније терапије у Србију.

У последње три године, најсавременији лекови споро су стизали у Србију о трошку осигурања. На то се годинама жале у Удружењу произвођача иновативних лекова: тврде да их у Хрватској има четири пута више, у Бугарској седам пута, а у Словенији чак 12 пута више него у Србији.

"Већ данас можемо да кажемо да озбиљно заостајемо, јер се у последњих осам година око 250 нових иновативних лекова појавило у ЕУ, од чега је на нашем тржишту кроз позитивну листу пацијентима на располагању тек десет", објашњава Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова.

Пронађен је и начин како да најмодернија и најсавременија терапија дође до пацијената.

"Ради се о тзв. посебним уговорима, где ћемо у директном договору са фармацеутским кућама поделити јасне ризике – колико ће сносити Фонд, а колико свака појединачна фармацеутска кућа. У јуну очекујемо да ћемо потписати прве посебне уговоре", наводи проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

Из Удружења произвођача иновативних лекова наглашавају да то значи да када се појави нови лек, за који је неопходно уложити одређени новац, кроз посебан уговор компанија омогућава да се добије по значајно нижој цени. А пред тога, постоји и контрола трошкова.

Недавно је због тога, основано и посебно радно тело.

"Представници иновативних компанија са представницима РФЗО, Министарства и Јавног правобранилаштва раде на усаглашавању модела посебних уговора, како би те уговоре брзо потписали", закључује др Верица Лазић, в. д. директора РФЗО.

Последњу реч имаће Централна комисија за лекове. Она ће одлучити, који ће иновативни лек ставити на листу. Чини је 11 чланова, пет именује министар, пет Републички фонд за здравствено осигурање, а један члан је независан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара