РТС ексклузивно о изложби две династије

У Србију сутра стиже британски престолонаследник Чарлс са супругом, војвоткињом од Корнвола, Камилом, којој је то и прва званична посета региону. У наредна два дана састаће се са врхом државе и Српске православне цркве. Приватно ће посетити принца Александра Карађорђевића, а РТС је добио ексклузиван увид у изложбу о односима две династије, коју ће принчеви Чарлс и Александар сутра отворити у Белом двору.

Принц Чарлс долази у госте после 38 година. Овог пута, због година краљице Елизабете, он је тај, који у мајчино име заступа британску круну у иностранству, те ова посета зато има највиши дипломатски значај.

"Ако је влада тражила од принца од Велса да направи ову посету, онда значи да њоме жели да пошаље необично јаку поруку. Необично јака порука, која нема само свој дипломатски садржај, него и јавни садржај", каже председник Крунског савета Драгомир Ацовић.

Слободан Марковић каже да је део британске спољне политике од 2.000. па надаље, да пре свега очекује стабилност у региону, а како додаје, сматра да треба читати и ову регионалну посету.

Принц Чарлс састаће се са државним врхом Србије - са премијером Александом Вучићем већ на аеродрому, са Томиславом Николићем у резиденцији председника.

Једино јавно обраћање Србији, али и региону, предстоји у четвртак у Скупштини Србије.

"Можда и као неко охрабрење Србији да крене према западним интеграцијама и да их размотри озбиљније него што је то чинила до сада", додаје Марковић.

Британски престолонасленик, велики познавалац православља, састаће се и са патријархом Иринејем, али и са владикама Српске православне цркве у бачком манастиру Ковиљ. Принчевски пар наћи ће времена и за осврте на савезништво у Првом светском рату, паркове природе, али и хуманитарне потребе Србије.

Марковић истиче да је то уобичајено, јер "круна има такав уставни положај да окупља целокупну Британију и тако се понаша и када иде у посете".

Приватни део посете принца Чарлса Србији кулминираће у Белом двору сутра отварањем изложбе о односима династија Виндзора и Карађорђевића.

Рођаци, кумови и школски другови принц Чарлс и принц Александар подсетиће се како је однос њихов породица од леденог, после крвавог свргнућа династије Обреновић, напредовао до блиског и породичног какав је век касније.

"Ова изложба подсећа на то да је до првог формалног контакта између две династије дошло тек смрћу краља Едварда VII и чињеницом да је тада престолонаследник Александар присуствовао његовој сахрани и да су се после тога, дослаком краља Ђорђа V на престо, ствари прилично промениле, поготово избијањем прво Балканских, а онда и Првог светског рата", истиче Ацовић.

Посета принца од Велса треба да стави краљевски печат на очекивања да односи Велике Британије и Србије улазе у фазу новог пролећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара