Хоће ли нас ускоро лечити компјутери

Јесмо ли сведоци почетака тога да ће нас лечити компјутери? Вероватно нисмо. Али у Крагујевцу тврде да јесмо сведоци тога да комјутери већ данас могу да предвиде како ће организам реаговати на болест и лечење, као и да прорачунају стање пацијента. Такав софтвер постоји и ради.

Болести срца и крвиних судова - најчешћи су узроци смрти у Србији. То је опште познато. Оно што није опште познато, догађа се у Крагујевцу. Овде лекари у сарадњи са научницима - користе компијутерски програм - да предвиде даљи ток болести пацијента. Што пацијент има више прегледа и компјутер прецизније рачуна.

Професор др Никола Јагић из Клиничког центра у Крагујевцу каже да је битно да успеју да апликацијом, као што је њихов софтвер, пронађу критичне тренутке и места на кардиоваскуларном стаблу као и критичне пацијенте који су највише угрожени.

"Лекар сада може да препознаје и боље предвиди шта ће бити са пацијентом и да га на одговарајући начин позове на касније прегледе", каже проф. др Ненад Филиповић са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу.

Софтвер има мана. Компијутер не рачуна у реалном времену. Треба му до седам дана да на основу унетих резултата прегледа, које и даље ради лекар, израчуна како би се пацијент могао понашати или осецати у даљој фази болести. Што више прегледа прецизнија је прогноза.

"Ми смо на неколико пацијаната то пробали и то у принципу ради, али је потребно још много истраживања и рада да то достигне обај ниво па да да буде у свакодневној употреби", каже Филиповић.

Мада је добар део лекара поборник традиционалних видова лечења, професор Јагић има други угао гледања

"Можда је претенциозно рећи да се ради о месецима или годинама, можда су у питању и деценије, али свако путовање те врсте почиње првим кораком, и важно је да се ухватите за тај воз када он крене са станице", каже др Јагић.

Вероватно никада нећемо доћи у фазу да нас компјутери лече. Али ткз.
"медицина предвиђања" без сумње ће постати окосница развоја савремене медицине. Први кораци праве се у Крагујевцу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара