Читај ми!

Комеморација Небојши Поповићу

Колеге и пријатељи опростили су се на комеморацији у РТС-у од дугогодишњег уредника у Редакцији за културу, филмског критичара Небојше Поповића.

Небојша Поповић је бирао тежи пут, али је све што је оставио за собом – драгоценије и дугорочније. Дуго и стрпљиво стицано филмско знање делио је са гледаоцима. Његове критике су биле јасне, блиске публици.

Филмски критичар Милан Влајчић рекао је да је Поповић на телевизији оставио један низ који ће остати трајно архивиран у Југословенској кинотеци и низ се зове "Други век".

"То је негде, колико сам успео да схватим, 40-ак портрета, телевизијских огледа, монографија о значајним људима нашег филма", каже Влајчић.    

Деценијама је Небојша радио свестан тога да је телевизија тимски рад. Поштовао је сваку струку, сваког колегу, сваку карику у телевизијском ланцу.

"За протекле три деценије многе свакодневне дилеме и муке поделили смо са њим. Био је стрпљив и мудар саговорник, са много разумевања и једним софистицираним, префињеним смислом за хумор", каже Мирјана Бјелогрлић, одговорни уредник Редакције за културу.

Филмове је пажљиво гледао и указивао на њих. Због њега су људи одлазили у биоскоп, посебно у дворану Културног центра Београда, где је био гост уредник.

"Упознавао је овдашњу публику с новим ауторима и продубљивао знање о познатим ствараоцима, непогрешиво стављајући све у филмски, уметнички и шири друштвени контекст", рекла је Весна Даниловић, уредник Програма КЦБ-а. 

Небојша је искрено посвећен покретним сликама радио до последњег даха. Педантно је пописао све кадрове и оставио колегама да измонтирају његов последњи снимљени "Други век".

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара