Читај ми!

Када се родиш у "Олуји"

Породици Олуић "Олуја" је и најтужнији и најсрећнији дан у животу. Разлог стаје у једну реченицу: Марко Олуић сутра пуни 20 година.

Пера Олуић је са две малолетне ћерке ходала 30 сати – кренула је у суботу, стигла у уторак. Била је у деветом месецу трудноће. Родила је сина у комбију у избегличкој колони.

"Ја сам се породила у недељу у 10.15, имала сам трудове седам сати, на сваких неколико минута. Породила ме бака од 76 година", каже Пера Олуић, чији је дотадашњи живот стао у четири дана.

Са тек рођеном бебом још два дана путовала је до болнице у Бањалуци – без хране и млека.

"Беба је била неокупана, ја неокупана, а напољу је било око 40 степени. Нико није веровао да ће беба да преживи", говори ова храбра мајка.

Марко Олуић сутра слави 20. рођендан. Завршио је средњу школу и уписао факултет. Са мајком живи у оронулој згради у Панчеву.

Пера ради три посла како би издржавала сина. Хук "Олује" Олуићи и даље чују.

"Марко је рођен 6. августа, то ми је најрадоснији дан у животу, иако не могу да га прославим без суза...", говори Маркова мајка.

Марко је данас у Хрватској. Већ пету годину одлази у родно село своје мајке где се одржава сабор за Светог Илију. Ове године тамо се окупило око 4.000 прогнаних Срба који сада живе на различитим крајевима света.

Пера Олуић сваког 5. августа одлази у цркву. Тамо пали четири свеће и моли се за здравље своје деце. И за то да се "Олуја" више никада не чује. Упркос свему, сваког лета одлази у Хрватску.

"Радо идем у Хрватску и живим за тај дан да одем тамо. Нисам заборавила, али не мрзим их...", каже Пера.

Утеху проналази у књигама. Мало слободног времена које има углавном посвећује Андрићу. Једном је прочитала и заувек запамтила његов цитат: "Не руши све мостове, можда ћеш се вратити".

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара