Читај ми!

Лавеж и непријатни мириси угрожавају комшијске односе

Да ли знате колико кућних љубимаца смете да држите? Одговор ће вас можда изненадити – колико год хоћете под условом да не угрожавају околину. А шта је угрожавање околине, градски прописи такође нису дефинисали.

У једном импровизованом азилу за псе у Београду налази се велики број паса, а то нервира грађане који живе у близини. Прописи кажу да прекршаја нема.

Комшија Момчило Јакшић каже да му смрад смета и ноћу и дању и то 365 дана у години. Каже да не може да отвори прозор – ни у пет ујутро, ни у осам увече, ни у пет после подне.

На исто се жали и комшија преко ограде. Више пута је покушао да разговара са власником азила. Тврди, безуспешно.

"Најлепши део овде је моје двориште, а ја не могу да изађем овамо. Морам да идем ка улици јер не можете да замислите колико смрди", каже Слободан Милићевић.

Иако се импровизовани азил налази на градској територији, према важећем закону није направљен ниједан прекршај. Ипак, да се ради о добробити животиња које су вакцинисане и безопасне морали смо власнику да поверујемо на реч.

Власник импровизованог азила на Бањици није дозволио да снимимо псе и услове у којима живе из, како је рекао, безбедносних разлога.

"Ја не желим да их снимам, ја их иначе и не сликам и не остављам осим ако их не удомљавам, не стављам их на друштвене мреже", каже власник азила Милан Кампонески.

Градска одлука о држању кућних љубимаца дозвољава власнику да у свом дворишту гаји псе. И да их има колико хоће. Из Градског секретаријата за привреду свесни су проблема који могу да настану из такве одлуке, али док се правила не промене – комшије могу само да се буне.

"Нажалост, сва је претпоставка да тренутно морају да прихвате чињенично стање. Међутим, и поменути Закон о добробити животиња улази у фазу измена и допуна", каже Станислав Стефановић из Секретаријата за привреду и пољопривреду Града Београда.

Када ће закон бити промењен, и да ли ће бити ограничен број кућних љубимаца које смемо да држимо, још се не зна. Ни лавеж нити непријатни мириси нису довољан аргумент да се сачувају добросуседски односи.

За сада, они зависе углавном од добре воље и власника и његових комшија. У овом конкретном случају, такве воље за сада нема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара