Читај ми!

Српско- мађарска љубав без граница

Некада један одсто прави огромну разлику, а такав пример је пожешко село Љутице на обронцима Маљена, где је тај вредни изузетак мађарска мањина. Тачније, једна Мађарица коју је пре четврт века у тај део Србије довела љубав.

Када су у Мађарској склопили брак, Мађарица Андреа и Србин Милан одлучили су да славе хришћанске празнике и по католичким и православним обичајима. За Мађарицу из равничарског градића Ђера најтеже је било прилагођавање брдско-планинском подручју Србије, али је време учинило своје.

"Кад одем код мојих, лепо ми је тамо десет до петнаест дана. Међутим, убрзо почне да ми смета гужва, јурњава тамо-вамо. А онда Милан обично каже какав сам баксуз, јер стално кукам кад ћу код мојих", каже Андреа Марковић Ковач.

Милан Марковић објашњава да су он и супруга све лепо избалансирали, да су 25 година у браку и да имају троје деце.

Крајем осамдесетих мајка је вршила притисак на Милана да се ожени. У Мађарску је побегао од женидбе, где му је Андреа запечатила момковање. Мајци је испунио жељу, али није очекивала Мађарицу.

Андреа је научила српски, али је задржала мађарски пасош. Никада није успела да добије југословенско држављанство, које је било на цени када је Југославија Источној Европи представљала Запад.

"Другарице су ме зафркавале како ми је упала кашика у мед, јер се у Југославији боље живело у то време него у Мађарској", каже Андреа Марковић Ковач.

Са личном картом за странце трајно је решила питање боравка, за који је деведесетих морала да плаћа визу.

"Значи, четири пута годишње по 350 марака, 1992, 1993, 1994, 1995", објашњава Милан Марковић.

Иако је Мађарска у ЕУ, породица Марковић не размишља о одласку из Србије, јер су заједно пребродили санкције, рат, бомбардовање. Ни деца не желе да напусте Србију и да оду да живе код баке и деке у ЕУ. Андреа каже да јој је Мађарска у срцу, али је и Српкиња, јер је већи део живота провела у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара