Читај ми!

Српски држављанин чека евакуацију из Јемена

Мухедин Гегић, који се са супругом и четворо деце налази у јеменском граду Таизу, чека евакуацију која неће бити једноставна. Треба му шест до седам сати да стигне до Сане, где ће он и његова породица међу првима бити укрцани на авион за спасавање из ратом угроженог подручја, каже за РТС Драган Момчиловић из Министарства спољних послова.

Помоћник министра Драган Момчиловић каже да су Мухедин Гегић и његова породица и даље у Таизу, на безбедном, али да се никако не може рећи да су потпуно сигурни јер је у Јемену грађански рат.

Момчиловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, објаснио да су наше амбасаде у сталном контакту са њим и да припрема његову евакуацију, али да су посреди многи отежавајући фактори.

"Он се налази у ратом угроженом подручју и потребно је шест-седам сати да се пребаци до Сане, главног града. Друго, ми немамо амбасаду у Сани конкретно, па тај део света покривамо посредно преко амбасада заливских земаља, значи у Катару, Абу Дабију и другим местима. Треће, ми радимо интензивно како да га доведемо до аеродрома и да га укрцамо у тај авион", рекао је Момчиловић.

Истиче да је додатни проблем то што Гегићева супруга и деца нису српски држављани, односно нису уписани у књигу српских држављана, па се за њих морају издати привремене путне исправе и дати гаранције земљи која их евакуише да ће наша амбасада преузети те људе и упутити у Србију.

Како је додао, Јемен је под војном и ваздушном блокадом и не зна се када ће авион да полети.

"Евакуацију врше поједине државе, попут Кине, Русије, Уједињених нација, међународних организација. И он се налази на листи, и биће међу првима, заједно са породицом, који ће бити укрцан на авион и пребачен на место у земљи из које је тај авион", каже Момчиловић.

Навео је да је Гегић затражио конзуларну помоћ у више наврата.

"Пре више од месец дана се обратио за помоћ, али подсећам да је министар пре два или три месеца, на свакој редовној конференцији за штампу, упутио апел нашим грађанима да не путују у ратом захваћена подручја или да се из њих повуку. После тих апела, ми претпостављамо да је Гегић чуо за те апеле и обратио се најближој нашој амбасади", рекао је Момчиловић.

Додао је да се нико осим Суада Дацића из Новог Пазара и Мухедина Гегића није обратио за конзуларну помоћ и да Министарство спољних послова нема сазнања да ли постоји српских држављана у Јемену, јер они немају обавезу да се јављају амбасадама када оду у иностранство.

Према његовим речима, и великим земљама, попут Кине и Русије, које тамо имају више својих држављана, потребно је исто толико времена јер мора да се отвори ваздушни простор за евакуацију.

"Након листе и провере људи који ће се укрцати у авион, дозвољава се да тај авион полети", каже Момчиловић.

Истиче да грађани пре него што крену на пут у иностранство морају проверити на сајту Министарства спољних послова која амбасада је надлежна за тај део света, за ту регију.

"Јасно су стављени телефони, имејл линкови и све потпуне информације за тај контакт. У случају да се нешто догоди, мора да се контактира наша амбасада, која ради 24 сата, и она почиње евакуацију", каже Момчиловић.

Додаје да је иста процедура и у случају губљења докумената, али да се у том случају мора обавестити и локална полиција да би се добио записник о украденим документима.

Након тога, у контакту са нашом амбасадом, добијају привремене исправе – путни лист, каже Момчиловић.

Упитан како је могуће да амбасада за то тражи новац, помоћник министра каже да ти приходи иду у буџет Србије. Ако немате средстава, објашњава, можете дати изјаву и након те изјаве МСП може да вам изда документ који ћете платити када дођете у земљу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара