Дугови (не) блокирају лечење

Рачуни једанаест здравствених установа у Србији су блокирани. У таквим финансијским проблемима неретко се доводи у питање и њихов рад јер немају пара за куповину лекова, потрошног материјала, а у појединим установама кажу да су пред колапсом. У Министарству здравља тврде да функционисање здравственог система није угрожено.

Основ блокаде углавном су пресуде по тужбама неуговорених радника за неисплаћене плате. У случајевима Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић", подрачун је у блокади јер Клиничком центру Србије дугују готово 12 милиона динара за грејање.

Дом здравља у Приштини добављачима за лекове и потрошни материјал, али и по основу судских пресуда и камата, дугује мало више од шест милиона динара. Највећи дуг, 107 милиона динара, има Здравствени центар Књажевац.

"Немамо лекове у нашој апотеци, имаћемо, заправо, све мање залиха које стоје. Са фармацеутским кућама преговарамо. С друге стране, пренос енергената је велики проблем, уколико не буде дозвољено да преко заштићеног рачуна дође до преноса средстава", наводи директорка Дома здравља у Ћуприји др Мирјана Милетић.

"Рачун Дома здравља у Лесковцу блокиран је због тужби стоматолога, када одлуком Скупштине обавезни вид осигурања није више подразумевао стоматолошке услуге. Каснијом одлуком Уставног суда Србије, Дом здравља је добио налог да те плате исплати", истиче др Часлав Недељковић из Дома здравља "Лесковац".

У Министарству здравља кажу да то што су рачуни појединих установа у блокади неће угрозити здравствену заштиту пацијената.

"Ниједна установа неће терати пацијенте да купују било шта од санитетског материјала или лекова за њихово лечење. Све што сазнамо – менаџмент установа ће сносити консеквенце за то. Закључком Владе отворили смо подрачуне на које пребацујемо новац за лекове, потрошни материјал и све што је неопходно", наглашава др Берислав Векић испред Министарства здравља.

Установама које дугују за грејање највероватније ће бити омогућен репрограм дуга и измирење обавеза на рате, кажу надлежни.

У наредних месец и по наћи ће се решење и за такозване неуговорене раднике, којих је највише у службама стоматологије, процењује се око 800, а који очекују исплату зарада на основу добијених тужби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара