Читај ми!

Саобраћај отежан због снега, евакуација завејаних

Због снега и ниских температура у целој земљи је на снази црвени степен упозорења. Снег отежава саобраћај, а због наноса које ствара ветар поједини путни правци су непроходни. На подручју Зајечарског округа спасено 15 особа из шест аутомобила као и брачни пар са двоје деце на путу ка Сокобањи.

19.49 - На подручју Зајечарског округа спасено 15 особа из шест аутомобила, као и брачни пар са двоје деце на путу од села Језера ка Сокобањи, преноси Фонет.

17.30 - Пут Српски Итебеј – Хетин, у општини Житиште, непроходан је због сметова. Како преноси Инфо-центар Житишта, сметови су на појединим деловима пута виши од два метра.

16.31 - Отежан саобраћај на путевима у околини Смедерева.

15.33 - Завејани махалски путеви у планинским деловима на територији Медвеђе, Црне Траве, Бојника и Лесковца.

14.30 - Електроенергетски систем је стабилан, поуздано раде сви расположиви капацитети и нема већих проблема ни кварова у дистрибутивном систему, саопштио је ЕПС.

13.45 - Снег веје у Смедеревској Паланци, Неготину и Димитровграду, а најхладније је на Копаонику, где је у 13 часова измерено минус 16 степени Целзијуса.

13.15Због сметова у прекиду аутобуски саобраћај на регионалним путевима од Пирота ка Зајечару, као и ка Лесковцу, јавља Танјуг.

11.55 - Сви потрошачи у Моравичком округу добили су струју. Јутрос је на том подручју због квара на нисконапонској мрежи без електричне енергије било око 1.060 домаћинстава. 

10.20 - Проблеми због снежних наноса на територији Краљева. Саобраћај на путу Рудно–Брзовик–Студеница отежан или је у прекиду на појединим местима.

9.10 - Због јаког ветра и снежних наноса, привремено је затворен пут према Елемиру, од раскрснице према Меленцима и Зрењанину до Фабрике синтетичког каучука, саопштио је Кабинет градоначелника Зрењанина.

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије спасли су на подручју Зајечарског округа 15 особа из шест аутомобила, као и брачни пар са двоје деце старости три и 11 година, преноси Фонет.

У акцији спасавања на деоници пута између села Халова и Шипикова, на подручју Зајечара, учествовала су три ватрогасца-спасиоца из Ватрогасно-спасилачке јединице Зајечар са једним теренским возилом.

Они су у поподневним сатима из снежног наноса извукли шест возила у којима је било 15 особа, наводи се у саопштењу МУП-а.

На овом делу пута отежан је саобраћај, па се возачи позивају да користе алтернативне правце.

И ватрогасци-спасиоци из Сокобање вечерас су евакуисали брачни пар са двоје деце из завејаног аутомобила на путу од села Језера ка Сокобањи.

У акцији су учествовала четири ватрогасца-спасиоца, који су у чамац сместили породицу, вукли га километар и по до ватрогасног возила, а потом их безбедно превезли до Сокобање, наводи се у саопштењу.

Возачи се упозоравају и подсећају да мокри или снегом и ледом прекривени коловози у великој мери повећавају зауставни пут возила, смањују његову стабилност и захтевају пажљиво управљање возилом.

Због појачаног ветра могући су и наноси на путевима, па се возачима саветује да на пут не иду без зимске опреме, а ако морају на пут, да буду веома опрезни.

Државни путеви су проходни, људи и механизација су спремни у случају погоршања временских услова, а приправност је подигнута на четврти степен.

То значи да ће бити ангажовани сви људи и машине, кажу у "Путевима Србије". Путеве првог и другог приоритета чисти 2.000 људи, 700 камиона и 350 шлеп-машина.

На подручју Лучке капетаније Велико Градиште издато је упозорење да се на делу Дунава у надлежности те капетаније не препоручује пловидба због јаког ветра који ствара таласе до метар висине.

У ужичком крају сви магистрални путеви су проходни, али је саобраћај отежан.

Зимска служба је у пуној ангажованости и осим путева првог и другог приоритета, чисте се и саобраћајнице трећег приоритета. 

Посебан опрез је неопходан преко планинских превоја Кадињаче и Дебелог брда, где још важи забрана за камионе с приколицама и шлепере, док преко Златибора од после подне нормално саобраћају.

За камионе и шлепере забрањен је саобраћај и од Пожеге преко Борове главе до Пријепоља.

Петнаестак села на истоку Србије, у књажевачкој општини, поново је без струје и до њих се тешко долази.  

Сви регионални и локални путеви на територији Лесковца су проходни, саобраћај у брдско- планинским пределима одвија се отежано, а десетак села је после више сати добило струју.

"Снег пада већ десетак сати, тако да на коловозу има угаженог снежног покривача од три до пет центиметара. Проблем су махалски путеви у планинским деловима на територији Медвеђе, Црне Траве, Бојника и Лесковца. Након чишћења приоритетних праваца сва расположива механизација ће бити упућена на те правце", каже начелник Сектора за ванредне ситуације у Јабланичком округу Милорад Марјановић.

На лесковачку Градску аутобуску станицу јутрос су са закашњењем од два сата стигли аутобуси из Ужица и села Бабичко.

Након јутрошњих кварова на неколико локалних далековода, десетак села је било без струје пет до седам сати. Екипе Електродистрибуције су током дана отклониле кварове, тако да је снабдевање електричном енергијом на територији Лесковца нормализовано.

Све главне саобраћајнице у Београду очишћене су од снега и проходне, кажу у "Београд путу".

Градоначелник Синиша Мали посетио је јутрос једну од база зимске службе и главни диспечерски центар "Београд пута", одакле је поручио да је сва расположива механизација на улицама, ангажована на чишћењу снега, да се чисте улице првог приоритета и да је ситуација под контролом.

Саобраћај је отежан на путевима у околини Смедерева, где је нападало 15 центиметара снега, а наноси снега на правцима према селима Шалинац, Кулич, Липа, као и на Коларском путу, проузроковали су знатна кашњења аутобуса.

Слично је било и у брдима где су села Удовице и Врбовац.

У Нишу су проходни путеви првог и другог приоритета, а на коловозу има расквашеног снега до пет центиметара. Саобраћај се одвија отежано, а на чишћењу путева је укључена целокупно предвиђена механизација.

Командант Градског штаба зимских служби Драган Димитријевић каже да је, због ветра који ствара наносе, тренутно непроходан локални пут до села Церје, а ради се на локалном правцу према Хуму. Један аутобус према селу Сечаница је заглављен, па екипе раде на рашчишћавању тог дела пута како би извукле аутобус.

Путари на северу Бачке су током целе ноћи уклањали наносе на појединим саобраћајницама изазваним јаким ветром који је снег са њива надувавао на путеве.

Како је Танјугу речено у компанији "Војпут", најкритичније деонице су од Бачког Душанова према Торњошу, Ново Орахово – Торњош, од Суботице према Бачкој Тополи и даље ка Старој Моравици и Пачиру и Телечка–Кљајићево.

Руководилац Штаба зимске службе те компаније Иван Сударевић рекао је да је пут Сомбор–Суботица још проходан, а да је најтеже на деоници од Бајмока према "Алекси Шантићу" и даље ка "Светозару Милетићу", где се налази доста механизације, али је, и поред тога, све суженији профил пута.

Магистрални и регионални путни правци у Шумадији су проходни, а због снега који од синоћ непрестано пада, саобраћај се одвија успорено, речено је Танјугу у Предузећу за путеве "Крагујевац", које брине о 800 километара путева у том делу Србије.

Све возаче подсећамо да су дужни да имају сва четири зимска пнеуматика, ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица и да је ван насељеног места обавезно поседовање ланаца или других уређаја за повећање тракције у пртљажнику.

Према подацима Управе граничне полиције, тренутна задржавања путничких возила на граничним прелазима су до 30 минута.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара