Тужилаштва одлучна да до краја истраже злочине

Случај Штрпци је показао да је правда спора, али достижна, каже председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић. Добра је вест што су тужилаштва БиХ и Републике Србије одлучна да до краја истраже злочине, поручује Омеровић.

Председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић сматра да су јучерашња хапшења за злочин у Штрпцима добра вест пре свега за породице отетих и убијених.

У сарадњи српског и босанског тужилаштва, ухапшено је 15 особа, због сумње да су 1993. године из воза на релацији Београд-Бар извели 20 људи које су потом убили. 

Тај случај показује да је правда спора, али достижна, рекао је Омеровић гостујући у Дневнику РТС-а. 

Добра вест је и што су тужилаштва и БиХ и Републике Србије спремна и одлучна да до краја истраже злочине, каже Омеровић и додаје да се кроз сарадњу тужилаштва успоставља и међународно помирење између две земље.

"Заједничким снагама ћемо и остале злочине расветљавати", поручио је Омеровић.

Коментаришући изјаву тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића да је током истраге било опструкције државних органа, Омеровић је рекао да је било ометања правде из полиције у обе државе, попут плашења сведока.

Сарадња тужлаштва БиХ и Србије је једини прави модел како да се дође до резултата, рекао је Омеровић истичући да је у питању организовани злочин.

"Хоћу да верујем да ће ти службеници који су нанели срамоту, да ће се кроз њихово процесуирање спрати и та љага и да ћемо доћи до праведе. Мало људи у Србији зна да су ти грађани били држављани Републике Србије и обавеза државе је да породицама каже истину, открије где су посмртни остаци и сахране их како приличи", рекао је Омеровић.

Потребно је да правосуђе буде ефикасније но што је била истрага која је трајала 20 година, закључио је Омеровић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара