Читај ми!

Помен патријарсима Димитрију и Павлу

Патријарх московски и целе Русије Кирил и патријарх Иринеј служили су помен у манастиру Раковица где су сахрањени патријарси Димитрије и Павле, који је преминуо на данашњи дан 2009. године.

Служењу помена присуствовао је велики број грађана, а патријарси Иринеј и Кирил указали су на значај патријараха Димитрија и Павла који су, како су навели, оставили дубок траг у цркви, преноси Танјуг.

Патријарси СПЦ Димитрије и Павле сахрањени су у дворишту манастира Раковица.

Долазак српског и руског патријарха обележила су црквена звона, а грађани су се тискали да уживо виде, сликају и узму њихов благослов.

Патријарх Иринеј је у разговору са патријархом Кирилом напоменуо да млађи нису запамтили патријарха Димитрија, али да су сазнали и чули за његово житије и бригу за цркву.

Истакао је и да се патријарх Павле као монах, епископ, а затим и патријарх, није много разликовао, јер је живео као монах и у погледу мишљења и у погледу владања.

Према његовим речима, патријарх Павле је имао велики углед и народ је у њега гледао као у икону.

Патријарху Кирилу је уручена икона Белог анђела и портрет патријарха Павла.

Кирил и Иринеј су освештали обновљени меморијални комплекс "Руски некропољ" на београдском Новом гробљу, и служили опело војницима страдалим у Првом светском рату. 

Патријарх Кирил се захвалио свим људима који су учествовали у рестаурацији светиње, наводећи да је то споменик руским херојима који су живот дали за веру, цара и отаџбину.

"То је истовремено предиван споменик који симболизује братство српског и руског народа", поручио је патријарх Кирил и додао да се – обнављајући споменик, обнавља и наше историјско памћење и осећање које испољавамо једни према другима.

Оно што се данас овде догађа нема своју везу само са прошлошћу већ и са будућношћу, истакао је руски патријарх.

"Нека Господ Бог благослави Србију и Русију, наше народе, цркве", рекао је он и захвалио се патријарху Иринеју што му је омогућио да заједно обаве молитву на светом месту.

Патријарх Кирил, који је храму уручио икону Христа Спаситеља, истакао је да је срећан што је гробље на коме су сахрањени официри и војници руске армије обновљено.

"Ово је највеће такво место у Европи. Ово је место где је упркос многим најтежим недаћама 20. века подигнут споменик цару Николају Другом, који није оставио на цедилу Србију и српски народ доневши одлуку да уђе у рат", поручио је Кирил.

На "Руском некропољу", који је у саставу београдског Новог гробља, сахрањени су руски војници који су се у Првом светском рату борили за слободу Србије, као и руски имигранти који су пред Октобарском револуцијом 1917. године побегли у Србију.

Летос је отворен обновљени комплекс у којем су Иверска капела, меморијални споменик Руске славе и свих 755 гробних места у којима је сахрањено 3.000 људи. У обнављање које је трајало пет година уложено је више од два милиона евра, уз иницијативу Фондације "Руски некропољ" из Београда, као и уз помоћ српске и руске владе.

Председника Фондације "Руски некропољ" Ненада Поповића патријарх Кирил одликовао је црквеним орденом Преподобног Серафима Саровског.

Поред великог броја грађана, освештењу и помену присуствовали су амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, редитељ Никита Михалков, као и припадници војске Русије.

Патријарх московски и целе Русије јуче је стигао у тродневну посету Србији, током које ће се сусрести с највишим црквеним и државним званичницима и освештати споменик у Београду последњем руском цару, Николају Другом Романову.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара