Читај ми!

Ко контролише зимницу на пијацама?

Пијачне тезге последњих година пуне су готове зимнице. С обзиром на недостатак времена који мучи многе жене, већ припремљени ајвари и туршије врло често се продају, боље него свеже поврће или воће. Проверавали смо ко контролише здравствену исправност тако припремљене хране.

Мира Макарић више од две деценије ради на пијаци и продаје конзервирану храну, тиме је каже одгајила децу. Здравствену испрвност њених производа нико никада није контролисао.

"За сада нико и накада није контролисао и никакав проблем нисам имала, за све ове године", каже Мира Макарић.

Ајвари, пинђури, сокови, туршије, кисео купус, украс су пијачних тезги у јесен.

Љиљана Милутиновић из Дреновца код Шапца каже да њене сталне муштерије знају да је десет година на пијаци, да знају за квалитет и да ништа није прскано.

Лепосава Матић из Јевремовца код Шапца каже да ко први пут купи код ње, купује стално. Они опрезнији зимницу остављају сами.

Прерађевине од воћа и поврћа, законом о безбедности хране, забрањено је продавати на пијацама. Ваљда због тога, како смо успели да утврдимо, здравствену исправност конзервиране хране, нико не контролише.

Начелник пољопривредне инспекције Ненад Вујовић каже да је то недозвољена трговина. "Министарство пољопривреде, пољопривредни инспектори нису надлежни за санкционисање недозвољене трговине једноставно то не радимо", рекао је Вујовић.

Санитарна инспекција контролише само 20 одсто хране која је у промету.

Помоћник министра здравља Зоран Панајотовић каже да ту чињеницу Министарство здравља већ пет година указује молећи да се измени закон о безбедности хране како би се сва храна у промету ставила под контролу и вратила санитарној инспекцији која ту контролу вршила комплетно до 2009 године.

На питање да ли контролишу зимницу на тезгама, Панајотовић каже не. Пијаце су само надлежне за одржавање, изнајмљивање и наплату тезги.

Директор ЈКП Градске Пијаце Иван Сочо рекао је да су пијаце већ кренуле да својим закупницима и својим коминтентима као и корисницима пијачних услуга да изађу у сусрет и да спроведу акцију декларисања пољопривредних производа како би могла да се уради анализа тих производа и да се дефинише шта је то што се заиста продаје на тезги.

Док се надлежни не договоре ко треба да контролише исправност хране која се продаје на пијачним тезгама, купцима преостаје да верују у савест продаваца. Или да одоле бојама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара