Читај ми!

Источна Србија, борба са воденом стихијом

Више од 400 особа евакуисано из насеља угрожених поплавама на истоку Србије. Најтежа ситуација тренутно у селу Грабовици, где се очекује постављање понтонског моста. У Текију стижу храна и вода бродом из Кладова. Тешка ситуација у селима Бољетин и Орешковица у околини Мајданпека.

19.40 - И наредне ноћи најкритичније биће у Грабовици, али нема угроженог становништва, каже за Дневник РТС-а Предраг Марић. Нема опасности од изливања великих река, истиче Марић. 

18.30 - Хеликоптерска јединица МУП-а евакуисала је укупно више од 50 људи из поплавом угрожених подручја, међу којима и једну трудницу из места Каменица, саопштава МУП.

15.30 – Проходан је пут од Ђердапске магистрале ка селу Бољетин, у околини Мајданпека, јавља репортер РТС-а. 

15.15 – Министар полиције Небојша Стефановић одржао је састанак ужег оперативног тима за ванредне ситуације.  

14.45 – У Неготину, Кладову и Мајданпеку у току је контрола исправности воде за пиће, саопштио је Завод за јавно здравље "Тимок" у Зајечару. 

12.10 – Мештани Текије и сами се евакуишу након што је брдо изнад места почело да клизи и да се приближава насељу, јавља дописник РТС-а. Бујице и даље теку улицама. 

10.05 – "Ђердап 2" ради отежано због временских непогода које су погодиле кладовску и неготинску општину. Вода и муљ са околних брда продрли у део електране, саопштава ЕПС.

Обилне падавине на истоку Србије изазвале су велике проблеме у општинама Кладово, Мајданпек и Неготин, у којим је проглашена ванредна ситуација. За тридесетак сати пало је више од 150 литара по квадратном метру. Због изливања река, покретања клизишта и одрона Кладово је од јуче одсечено од света. Изузетно тешка ситуација је у Грабовици и Текији у околини Кладова, али и у Бољетину и Орешковици код Мајданпека.

У угрожена подручја послате су додатне снаге Жандармерије, а у спасавање су укључене и хеликоптерска јединица МУП-а и Горска служба спасавања.

Хеликоптерска јединица МУП-а евакуисала је укупно више од 50 људи из поплавом угрожених подручја, међу којима и једну трудницу из места Каменица, саопштено је из МУП-а.

Та елитна јединица допремила је угроженом становништу у борском округу и више тона хране и воде.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одржао је током дана састанак ужег оперативног тима за ванредне ситуације, који чине ресорна министарства и јавна предузећа.

Стефановић се интересовао о тренутном стању на поплавама угроженом подручју, степену оштећења домаћинстава и осталих објеката, саобраћајница, а посебно је нагласио да су приоритет угрожени грађани и захтевао да буде обезбеђено све што им је нопходно - храна, вода, средства за хигијену.

На састанку је истакнуто да се ситуација на терену прати 24 часа, да се редовно издају упутства за евакуацију, али и да има довољно људи и опреме за пружање свих видова помоћи, саопштио је МУП.

Текија је такође одсечена од света. Током дана, мештанима су достављени храна и вода, као и пумпе за извлачење воде из поплављених кућа.

Министар Александар Вулин вечерас је посетио Текију, где је поручио да ће Влада Србије помоћи у обнови и тог подручја.

Вулин је оценио да је у том месту ситуација алармантна, не само због поплаве, већ и због клизишта које је цело брдо повукло на доле.

"Честитао бих мештанима што су се организовали и нису чекали на прву помоћ из Београда, него су сами преузели одговорност", рекао је Вулин изразивши задовољство што у Текији нико није страдао.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је из поплављених подручја у источној Србији евакуисано 400 људи и да нема угрожених.

"Нема опасности од великих река у Србији. Упозоравали смо на бујичне водотокове, али овакве размере нико није могао да предвиди", рекао је Марић, гостујући у Дневнику РТС-а.

"Најважније је да се људски животи сачувају. Недостаје хране, воде, чизама, а Црвени крст је послао данас први контигент помоћи", додао је Марић.

Марић је рекао да су "Воде Војводине" обезбедиле веће пумпе, како би се смањио ниво воде у Грабовици.

"Чекамо да сутра престане киша, да комисије изађу на терен да се види шта је условно за живот и да применимо мере које смо имали у Обреновцу", закључио је Марић.

Спасилачке екипе ноћас око три сата Дунавом су из правца Текије успеле да приђу Грабовици. Очекује се да у том селу буде постављен понтонски мост.

Кладово је и даље одсечено, али је Предраг Марић похвалио добру организацију челника те општине јер су бродовима из околних села успели да евакуишу више од 300 људи и да им обезбеде смештај и храну.

Било је мештана који су, упркос апелима, одбијали да се евакуишу. Марић је раније данас рекао да је у неколико случајева било и присилне евакуације, јер су спасиоци проценили да објекат не може да издржи даље надирање воде.

У околини Кладова јуче је страдала старија жена, али још није утврђен узрок смрти.

Начелник Сектора за ванредне ситуације каже да је "право чудо" да, с обзиром на ситуацију, није било више жртава.

Ситуација је тешка и на подручју Мајданпека и Неготина.

Падавине на подручју Мајданпека изазвале су изливање реке у селу Бољетину. Бољетинска река је подивљала, кажу мештани, па су они из приобаља морали да се склоне на сигурно, код рођака и пријатеља. Сеоски водовод је потпуно уништен, а струју за сада има само део око дома културе.

Десеторо деце која су била практично заробљена у основној школи у Бољетину евакуисана су у ученички дом у Доњем Милановцу.

Проблем због изливања река имају и села Тополница и Орешковица, код Доњег Милановца.

Како јавља извештач РТС-а, интензивно се ради на томе да се у руднику бакра у Мајданпеку настави експлоатација, која је јуче обустављена због опасности од продирања воде.

Код Неготина, ојачава се бедем око ХЕ "Ђердап 2", јер бујичне воде угрожавају то постројење. Ситуација з насељу Милошевски пут данас је много боља, јавља извештач РТС-а.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара