Одговор "Времена" и НУНС-а Вучићу

НУНС и београдски недељник "Време" оцењују да премијер Србије Александар Вучић врши притисак на слободу медија опаском да је тај недељник новина Мирослава Мишковића.

Редакција недељника Време наводи у саопштењу да је премијер на јучерашњој конференцији за медије у Влади "изрекао грубе клевете и дисквалификације на рачун недељника", преноси Бета.

Време је раније објавило текст "Откривена тајна министарског сефа" који се бави уговором о продаји "Јат ервејза" компанији "Етихад ервејз". Вучић је јуче јавности представио уговор с компанијом "Етихад", а на конференцији за новинаре је рекао да је Време Мишковићев лист.

"Као што је некад као генерални секретар СРС-а политичке неистомишљенике називао 'страним плаћеницима' и 'домаћим издајницима', тако сада недељнику Време лепи етикету 'Мишковићеве новине'. Као што је некад као министар информисања, тако и сада као председник Владе Александар Вучић клеветањем, застрашивањима и притисцима са позиције моћи жели да онемогући слободан, објективан и професионалан новинарски рад", каже се у саопштењу недељника.

Додаје се да је "својим испадима на конференцији за медије и клеветом, премијер Вучић показао да не може да се одвоји од радикалске сенке", као и да "није разумео нити усвојио европске вредности за које се декларативно залаже када нађе за сходно".

"Упркос реторици застрашивања, дисквалификација и тешком притиску са позиције моћи, недељник Време ће као и до сада наставити са независним, професионалним и објективним радом у јавном интересу, у шта спада и анализа уговора са Етихадом обелодањеног на премијеровој конференцији за медије", саопштила је редакција.

И Независно удружење новинара Србије оценило је да је "у демократском друштву, недопустиво да највиши представник извршне власти на такав начин јавно дисквалификује један медиј".

НУНС додаје у саопштењу да "премијерово прозивање овог недељника представља притисак на слободу медија, тим пре што је Време критиковао због текста који се бавио анализом све до јуче тајног уговора".

Текст о уговору са Етихадом у Времену је објавила Балканска новинарска истраживачка мрежа - БИРН, подсећа НУНС.

БИРН: Тражили смо одговоре

Балканска новинарска истраживачка мрежа (БИРН) саопштава да је у протеклих пет месеци, од када је дошла у посед нацрта пет уговора између Владе Србије и "Етихада", безуспешно покушавала да добије одговоре из кабинета Александра Вучића, за шта постоји и писана документација, преноси Фонет.

У процесу истраживања, БИРН је покушавао да контактира и садашњег градоначелника Београда Синишу Малог, али је он такође одбио разговор након првобитног пристанка, пише у саопштењу, поводом изјаве премијера Вучића да је новинар БИРН требало да контактира некога из Владе, како би добио објашњења о уговору са компанијом Еитхад.

У саопштењу се напомиње и да је текст БИРН, који је објавио и недељник Време, окарактерисан као нетачан и злонамеран, иако је у самом тексту на више места назначено да је реч о нацрту уговора.

Сви наводи из текста поткрепљени су подацима из објављених документа, као и линковима ка самим документима, истиче БИРН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара