Читај ми!

Снежана Дивац: Нисам убица

Снежана Дивац каже да текст у којем је оптужена да је убица, а који је објавио "Таблоид", није само удар на њу и њену породицу, већ и на породицу покојног Луке Јовановића. Ивица Дачић у својству приватног лица демантовао је писање листа. УНС и НУНС најоштрије осуђују поступак листа "Таблоид".

У отвореном писму Снежана Дивац изражава најдубље саучешће породици Луке Јовановића и каже да не сме ни да замисли њихов бол и тугу, преноси Фонет.

"Утолико више, текст у Таблоиду да сам ја убица није само удар на мене и моју породицу, већ и на породицу покојног Луке", нагласила је Снежана Дивац.

Према њеној оцени, тај текст је удар и на све оне који су били и који ће бити јавно оптужени лажним информацијама, као и на све грађане који своје мишљење граде на основу неистинитих података пласираних у медијима.

"Ја сам власник обичног 'минија', са америчким таблицама и та чињеница је лако проверљива", истиче Снежана Дивац.

Полиција је по службеној дужности обавила проверу мог аутомобила, додала је Снежана Дивац и захтевала од полиције и релевантних институција, да са истом ревношћу испитају ко стоји иза јавно објављених неистина да је она убица који се крије.

Такође, захтевам да аутори овог криминалног текста буду најстроже кажњени, наводи на крају отвореног писма Снежана Дивац.

У својству приватног лица и министар инотрасних послова Ивица Дачић демантовао је писање Таблоида, да је заштитио од одговорности наводног виновника саобраћајне несреће, у којој је погинуо млади Лука Јовановић.

"У животу нисам никад ни помишљао да демантујем лист као што је Таблоид, али због породице погинулог Луке Јовановића, принуђен сам да најоштрије оповргнем гнусну лаж да сам наводно заштитио од одговорности наводног виновника те саобраћајне несреће Снежану Дивац'', навео је Дачић у писаној изјави достављеној Танјугу.

Дачић је навео да Снежану Дивац није ни чуо ни видео још од сахране оца Владе Дивца у јануару ове године и итакао да не би заштитио било ко да је у питању ако је тај неко крив.

Истакао је и да државни органи све то лако могу да провере. ''Србија је недавно усвојила сет медијских закона, чији је циљ даље јачање принципа слободе медија. Али, шта је са принципом одговорности? Да ли је слобода медија право на лаж, навођење на линч, сатанизација, морбидне измишљотине којима се дубоко вређа достојанство људи, монструозне конструкције у којима се чак тврди да се неко радује смрти свога детета'', запитао је Дачић.

Указао је да је граница сваке слободе - слобода других људи, као и да "то није слобода медија, већ злоупотреба те слободе".

''Ја нисам битан и не тражим заштиту, али шта је са другим грађанима, ко је њихов заштитник'', запитао је, такође, Дачић.

УНС и НУНС: Ничим поткрепљене спекулације

Удружење новинара Србије најоштрије осуђује поступак листа Таблоид који на свом интернет издању, без навођења извора или доказа, објављује ничим поткрепљене спекулације о идентитету возача "мини-морис кантримена", који је усмртио Луку Јовановића.

Таблоид пише и о наводној намери полиције да за два дана лажно оптужи неког другог за то убиство.

У саопштењу УНС-а указује се да је редакција поступила супротно основним новинарским правилима и када је тобожњу вест објавила без јасног навођења аутора.

Објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина је кршење Кодекса новинара Србије и неспојиво је са новинарством, упозорава УНС.

Јавност има право да зна да је Таблоид лист који серијски крши све професионалне стандарде и етичке норме новинарског посла, закључује УНС.

Независно удружење новинара Србије оценило је да је "Таблоид" објављивањем, без икаквих доказа и извора, "опасне спекулације о идентитету возача који је аутомобилом усмртио Луку Јовановића", најгрубље прекршио основне професионалне и етичке стандарде новинарства, као и много пута до сада.

Ништа мање шокантна је и, такође, ничим поткрепљена спекулација Таблоида о томе да полиција, уз знање представника највише извршне власти, припрема лажну оптужницу како би се заташкао идентитет правог кривца, истиче се у саопштењу НУНС-а, који изражава запрепашћење поступком Таблоида.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара