Читај ми!

Дан борбе против пушења

У Србији је број пушача у последњих десетак година смањен седам одсто. У борбу против цигарета чешће крећу жене, а помоћ најчешће потраже они који имају око 40 година. Грађани Србије дневно на цигарете потроже више од четири милиона евра.

У Србији пуши сваки други мушкарац и свака трећа жена, а старосна граница када се запали прва цигарете је све нижа. Ти подаци посебно забрињавају, када се зна да је свака десета особа старија од 30 година умрла због болести које су повезане са пушењем.

Ипак, на Национални дан без дуванског дима стиже и једна добра вест, у Србији је број пушача у последњих десетак година смањен седам одсто.

Дневно је пушила две паклице цигарете. А онда је решила да остане у другом стању. Цигарете је оставила тек када је потражила стручну помоћ.

"У седмом месецу трудноће сам, оставила сам цигарете пре осам месеци а 23 године сам пушила," каже Ана Никчевић.

Иако статистика упозорава да мајка која у трудноћи пуши, ризикује два пута више да дете буде мртворођено, ипак се све труднице не одричу цигарета. Из Дечје клинике у Тиршовој кажу да због тога што од првих дана живота живе у дуванском диму, све више малишана има кардиолошке и дисајне проблеме, неретко и висок притисак.

"Зна се колико је никотин штетан, нема онога пушићу мало, али се не зна да због никотина дечји крвни судови буду оштећени веома ранио", наводи  кардиолог Горан Вукомановић из Дечје клинике у Тиршовој.

У једном од 29 саветовалишта за одвикавање од пушења кажу да у борбу против цигарета чешће крећу жене, а помоћ најчешће потраже они који имају око 40 година. Више од 10.000 грађана је потражило помоћ на "Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије".

"Ми сагледавамо пушачки, здравствени статус онда искреирамо програм. С обзиром да се ради о тешким пушачима морају да се подвргну и терапијама медикаментима а успешност је око две трећине", каже Ика Пешић из кабинета за превенцију и контролу дувана КЦС-а.

И Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, даје резултате.

Раша Митровић из Санитарне инспекција Министарства здравља, захваљује се пушачима који поштују закон и каже де је то процес који у западним земљама траје и до 30 година где је постигнит неки ниво.

Грађани Србије дневно на цигарете потроже више од четири милиона евра или милијарду и 500 милиона годишње, што је готово целокупни буџет Фонда за здравствено осигурање.

Цигарета садржи више од 7.000 штетних састојака, од којих је скоро 50 канцерогених.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара