Читај ми!

Година успона и падова (први део)

Година коју је обележио велики Надалов повратак. Смена на трону: Шпанац уместо нашег Новака Ђоковића, који је у завршници сезоне био фантастичан, непобедив. Код тенисерки, величанствена је била "црна газела" Серена Вилијамс, која је доминирала током целе сезоне, једино јој је Вимблдон измакао. Дејвис куп селекција Србије поражена у финалу, а женски Фед куп тим испао у другу групу. Годину је обележила и скандалозна одлука Антидопинг агенције, која је суспендовала Виктора Троицког.

Међународна тениска федерација прогласила је Новака Ђоковића за најбољег играча у 2013. години. Ово је треће ИТФ-ово признање за српског играча. Награда у женској конкуренцији припала је Американки Серени Вилијамс. Ђоковић је трећи пут заредом изабран за најбољег играча, док је Вилијамсовој ово четврта ИТФ-ова награда у каријери. У конкуренцији дублова награда је припала браћи Мајку и Бобу Брајану из Америке, док су код дама тријумфовале Италијанке Сара Ерани и Роберта Винчи.

Велики повратак Надала који није био оптерећен бодовима, у првом делу сезоне није бранио богзна шта. Тако је из турнира у турнир смањивао Новакову бодовну предност, да би на крају успео да га престигне. Новак је узвратио, доминирао у финишу сезоне, а круна је био тријумф на завршном мастерсу.

Новак је одлично почео сезону, освојио је Отворено првенство Аустралије, у финалу је био бољи од Британца Ендија Марија са 3:2. Уследио је тријумф у Дубаију, где је у финалу савладао Томаша Бердиха са 2:0. На првом мастерсу сезоне у Индијен Велсу, Аргентинац Хуан Мартин дел Потро зауставио је Новака у полуфиналу, било је 2:1. Мала криза у игри нашег аса резултирала је испадањем у шеснаестини финала турнира у Мајамију од Томија Хаса - 2:0.

Новак је на Мастерсу у Монте Карлу поново био онај стари. Ривале је рушио редом, да би у великом финалу са трона скинуо неприкосновеног "краља шљаке" Рафаела Надала - 6:2, 7:6. Потом је у Мадриду Новака зауставио одлучни Георги Димитров - 2:1. Ново изненађење догодило се у Риму, када је у четвртфиналу од нашег аса био бољи Томаш Бердих - 2:1.

Други гренд слем сезоне донео је сусрет Новака и Надала у полуфиналу. Надал у пуној форми, у великом повратку на врх успео је, после велике борбе у пет сетова, да савлада Ђоковића. Трећи гренд слем и поново финале. Овог пута бољи од Ђоковића био је Енди Мари. Новак није личио на себе и Мари је наизглед лако славио победу са 3:0.

За нашег Новака ни прелазак на тврду подлогу није био таличан. Прво је на Мастерсу у Монтреалу у полуфиналу поражен од Надала са 2:1. Потом је и на Мастерсу у Синсинатију у четвртфиналу бољи од Новака био Американац Џон Изнер.

Последњи гренд слем сезоне - Ју-Ес опен - а у финалу нови дуел двојице најбољих. Надал је и овог пута био бољи од Ђоковића, резултат 3:1. А онда је уследио финиш сезоне у коме је наш ас био неприкосновен. Редом је добијао мечеве и сезону завршио без пораза.

На турниру у Пекингу, у финалу је са Надалом лако изашао на крај, било је 6:3, 6:4. Мастер у Шангају нашем асу је донео нову титулу. У финалу је савладан Хуан Мартин дел Потро са 2:1. Уследио је Мастерс у Паризу. У финалу је Новак надиграо Шпанца Давида Ферера са 2:0.

Круна сезоне - завршни мастерс у Лондону. Новак је савладао све ривале. Пред нашим играчем оружје су редом положили - Федерер, Дел Потро, Гаске, Варвинка. У финалу, Надал је био немоћан, Новаком побеђује са 6:3, 6:4.

Крај године а истовремено почетак нове сезоне донео је Новаку тријумф на егзибиционом турниру у Абу Дабију. Прво је у полуфиналу савладао Француза Жо-Вилфрида Тсонгу, да би у финалу надиграо Давида Ферера са 7:5, 6:2.

Јанко Типсаревић се током целе године мучио са повредама, тако да није забележио запаженије резултате. Велика криза у игри и повреде за последицу су имале пад на ранг-листи. На крају, повреда га је спречила да заигра у финалу Дејвис купа и помогне друговима да се домогну "салатаре". Без запаженијих резултата остао је и Ненад Зимоњић у дублу.

Годину је обележила и допинг-афера Виктора Троицког. Није му било спаса, арбитражна комисија само му је ублажила казну, смањена је са 18 на 12 месеци, па ћемо га на терену видети тек средином године. Низ неправилности пратио је овај скандал, а Виктора су, поред осталих, подржали Новак и Надал, као и комплетна репрезентација Србије. Новак Ђоковић први је стао у одбрану Виктора.

Прво и основно, Виктор није био позитиван на било коју забрањену супстанцу. Постоји и његова кривица, али тог дана му је било лоше, што је пријавио и замолио да крв да следећег дана. Ништа није желео да сакрије, само му није било добро. Докторка ВАДА му није јасно указала на последице које би могао да сноси уколико не да узорак. Напротив, рекла му је да само напише извештај па ће све бити у реду. Због њеног немара и непрофесионализма, Виктор је на годину дана искључен са АТП тура.  

Мастерси на РТС

Радио-телевизија Србије откупила је ексклузивно право на пренос свих турнира у оквиру Мастерс серије наредне три године. Мастерс караван на РТС-у почиње 3. марта турниром у Индијан Велсу.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара