Читај ми!

Стручњаци: Сребро невероватан успех!

Дражен Далипагић каже да је освајање сребра огроман успех за српску кошарку, док сматра да Американцима нико не може да парира. Милан Гуровић очекује још бољу Србију. Лучић: Опет смо земља кошарке, ту она и припада. Амбасада САД честитала Србији.

Легенда југословенске кошарке Дражен Далипагић рекао је да је освајањем сребра на првенству света репрезентација Србије направила одличан темељ за будућност, али је додао да је селекција САД и даље много изнад осталих ривала.

"Сребро је свакако велики успех. Ту заиста нема много филозофије. Ми смо праву игру показали тек од осмине финала против Грчке, иако смо и у првој фази у мечевима које смо изгубили били веома солидни. Све оно што се десило у финалу је за мене нормално. Знао сам шта ће се десити. Наши момци су играли колико су могли. Американци су показали да су, иако то није била прва гарнитура играча, најбољи на свету", рекао је Далипагић.

Србија је синоћ у финалу Мундобаскета у Мадриду изгубила од селекције САД са 129:92.

"На овом успеху може да се гради будућност. То је подстрек за наредна такмичења. Ипак, следеће године на Европском првенству крећемо од нуле као и сви остали. Ми можемо да добијемо све, али и да изгубимо од сваког. Добро је што сада имамо костур екипе који би могао да игра заједно наредне три, четири године", навео је легендарни кошаркаш.

Далипагић је оценио да су Американци физички доминантни, што су демонстрирали и на овом Мундобаскету.

"Откако су за Американце почели да играју професионалци причамо да ћемо им се приближити. Међутим, то се никада неће десити. Они играју 150 на сат, а ми 60. Једноставно ниједна европска селекција не може да им парира. Американцима једино може да се деси да имају неки лош дан, као што је то било 2002. године у Индијанополису", закључио је Далипагић.

Прослављени српски кошаркаш Милан Гуровић сматра да сребро на првенству света представља огроман успех и додао за две године на Играма у Рио де Жанеиру очекује још бољу Србију.

"Свака част момцима на сребру, показали су карактер у завршним мечевима. Били су најбољи кад је најпотребније. Можда су мало у групној фази били стегнути, али то је нормално јер се од нас увек очекују најсјајнија одличја. Временом су проиграли и мислим да је Ђорђевић урадио праву ствар. Не знам шта им је рекао, али су одиграли за сваку похвалу", рекао је Гуровић.

"Американци су показали да су најбољи. Морамо да будемо поносни што смо играли са њима и показали свету да је бити други велика ствар за овако малу земљу. Ово је огроман успех репрезентације. Сада ће терени поново бити пуни деце. Видели су нове идоле у Теодосићу, Богдановићу, Бјелици, Јовићу и осталима", казао је Гуровић.

Он је као члан селекције Србије освојио титулу светског првака 2002. године, а још се памти његова одлична партија против Американаца у четвртфиналу.

"Физички су Американци доминантнији од било кога. Чак ни Шпанија не би могла да им парира. То се видело по трчању, контранападима, скоку, а јуче их је хтео и шут. За две године у Рију може да буде другачије. Сада смо 'добили' Радуљицу, Бјелица ће бити две године старији, а Теодосић у најбољим годинама. Калинићу су тек 22 године. Очекујем доста од Богдановића, а сигуран сам да ће испливати још неки таленат до тада", закључио је Гуровић.

Кошаркашки тренер Владислав Лучић оценио је да је освајање сребрне медаље тек почетак успеха које ће кошаркашка репрезентација Србије правити у будућности.

"Невероватан подвиг је освајање сребрне медаље, сан свих нас који пратимо кошарку. Ово је нови почетак младог тима, који ће играти наредних пет година и биће фантастично гледати их. Имају велики потенцијал, огроман су подвиг направили. Све честитке играчима и стручном штабу, селектор Ђорђевић је много тога урадио", рекао је Лучић.

Лучић је додао да није очекивао овакав успех, али и да се потајно надао освајању једне од медаља.

"Желео сам медаљу, али је нисам очекивао. Хвала играчима што су ми испунили жељу и што се кошарка вратила кући. Огроман су успех направили, сваки од њих је одиграо одлично. Шта да кажем, осим: 'Капа доле'. Опет смо земља кошарке и драго ми је, пошто ту припада'", навео је Лучић.

Прослављени тренер каже да је пораз у финалу очекиван, јер су репрезентативци Америке изгледали нестварно. 

"Знали смо какав ће резултат бити, играли смо против прејаког тима. Делују нестварно, а још су имали сјајно шутерско вече. Ирвинг је шутирао тројке шест од шест, погађао је из свих позиција и преко руке. Они су најбољи тим на свету, ту нема дилеме", закључио је Лучић.

Амерички коментатор: Србија игра са много поноса

Коментатори америчке телевизије И-Ес-Пи-Ен похвално су извештавали о игри кошаркашке репрезентације Србије. Амерички кошаркаши су у финалу оправдали улогу фаворита, док су изабраници Александра Ђорђевића пружили максимум и доказали да заслужују велики наклон љубитеља кошарке широм планете.

"Срби су поносни. То је тим који игра са много поноса. Сигурно је да им се уопште није свидео дебакл у првом полувремену", изјавио је током преноса коментатор.

Амбасада САД: Срби су импресионирали свет!

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду честитала је кошаркашкој репрезентацији Србије освајање сребрне медаље.

"Можда ово финале није испунило сва очекивања, али морамо да честитамо тиму који је импресионирао свет – националном тиму Србије! Свака част!", наводи се у честитки објављеној на Фејсбук профилу америчке амбасаде у Србији.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара