Стрелци спремни за Минхен

Никада у историји српско стрељаштво није имало више учесника у финалу Светског купа него ове године у Минхену. Кристалне глобусе Међународне федерације спортског стрељаштва (ИССФ) нишаниће од 24. до 29. октобра на олимпијском стрелишту у главном граду Баварске седморо српских такмичара, а водиће их селектор Зоран Стојиљковић.

Експедиција креће на пут 23. октобра авионом из Београда.

У гађању пиштољем Србију ће представљати Зорана Аруновић (МК и ваздушни пиштољ), Јасна Шекарић (МК пиштољ), као и Дамир Микец и Андрија Златић (обојица ваздушни пиштољ). Пушком ће гађати Немања Миросављев (МК пушка тростав 3 пута 40 метака), Андреа Арсовић (ваздушна пушка) и Лидија Михајловић (МК пушка 3 пута 20 метака).

- Штета што због велике беспарице, која је притисла стрељачки спорт, нисмо могли да организујемо планиране припреме, па су стрелци тренирали у клубовима. Обавили су по двадесетак тренинга, тако да скоро и нису имали паузу после веома напорне сезоне - каже селектор Зоран Стојиљковић. - Учешђе у финалу Светског купа је увек велика инспирација, долазе заиста најбољи светски стрелци и надам се да ће наши репрезентативци бити на висини задатка.

У свакој дисциплини гађаће квалификације 12 такмичара или такмичарки - осам најбољих из четири овогодишња светска купа на основу бодова зарађених за пласман и резултат на сваком од њих, бранилац титуле из Вуксија у Кини 2009. у тој дисциплини и освајачи медаља са Шампионата света у Минхену. Осам најуспешнијих из квалификација гађаће у финалу за кристалне глобусе.

Зорана Аруновић, светска шампионка ваздушним пиштољем и вицешампионка МК пиштољем из Минхена учествоваће са оба оружја у финалу светског купа. Тренуто је број један на светској ранг-листи ваздушним пиштолјем и друга МК пиштољем. Јасна Шекарић гађаће МК пиштољем и пета је на ранг-листи овим оружјем. Најопасније ривалке ће им МК пиштољем бити Кира Климова (Русија) шампионка света из Минхена, Нино Салуквадзе (Грузија) победница финала у Вуксију 2009, Ленка Марушкова (Чешка) бронзана са СП, Марија Гроздева (Бугарска) победница два светска купа ове године (Пекинг и Београд)... Јасна Шекарић је пласман у финале изборила победом на Светском купу у Сиднеју.

У гађању ваздушним пиштољем првакиња света Зорана Аруновић ће се такмичити са браниоцем титуле у финалу Светског купа Јун Ху (Кореја), Лалитом Јаулеускајом (Аустралија) и Викторијом Чајком (Белорусија) власницама светског сребра и бронзе из Минхена, као и са четири такмичарке које су ове године победиле на светским куповима - у Пекингу, Венјун Гуо (Кина), у Београду, Селин Гобервил (Француска), у Форт Бенингу, Зауреш Бајбушова (Казахстан) и у Сиднеју, Минјин Парк (Кореја).

Светски вицешампион ваздушним пиштољем Андрија Златић и победник Светског купа у Форт Бенингу овим оружјем Дамир Микец су високо рангирани на светским листама пред финале - Микец је други, Златић трећи овим оружјем! За кристалне глобусе бориће се, између осталих, са Јапанцем Томијаки Масудом, шампионом света из Михена, бронзаним са СП Он Јонг Јином (Кореја), који брани титулу из Вуксија и победио је и на Светском купу у Сиднеју, освајачем златне медаље на Светском купу у Београду Мауром Бадарачијем (Италија) и победником из Пекинга Дарилом Заренским (САД)...

Лидија Михајловић (38. на ранг-листи у овој дисциплини) брани титулу из Вуксија 2009. МК пушком 3 пута 20 метака. Велике ривалке ће јој бити власнице светских медаља Барбара Лехнер (Немачка), Соња Фајлшифтер (Немачка) и Аник Маржуе (Швајцарска). Гађаће и Кинескиња Лиукси Ву (победница Светских купова у Пекингу и Сиднеју), Олга Довгун (Казахстан) - прва у Београду и Џејме Бајерл (САД) - прва у Форт Бенингу.

Адреа Арсовић, шампионка Европе ваздушном пушком из Меракера ове године, пласирала се у финале овим оружјем освајањем бронзе на Светском купу у Форт Бенингу у САД. У Минхен долази као шеста на светској ранг листи. За улазак у плеј оф бориће се са Силинг Ји (Кина, бранилац титуле из Вуксија, шампионка света из Минхена и победница Светског купа у Форт Бенингу) а на ватреној линији биће и вицешампионка света Кинескиња Лиукси Ву која је победила и на Светском купу у Пекингу, бронзана са СП Италијанка Еланиа Нардели, као и две победнице овогодишњих светских купова - у Београду Соња Фајлшифтер( Немачка) и у Сиднеју Катарина Емонс (Чешка).

Немања Миросављев је ушао у финале Светског купа освајањем бронзе на СП у Минхену МК пушком тростав 3 пута 40 метака и тренутно је пети на светској листи. За противнике ће имати, између осталих, светског првака Петра Шидија (Мађарска) и вицешампиона Јинсео Хина (Кореја), браниоца титуле Американца Метју Емонса (има и три победе у светским куповима ове године - у Београду, Форт Бенингу и Сиднеју) и Јулијана Јустуса (Немачка) који је победио на Светском купу у Пекингу...

Прошле године Лидија Михајловић је постала пети стрелац из Србије који је освојио Кристални глобус ИССФ за победу у финалу Светског купа. Пре ње су побеђивали Јасна Шекарић (шест пута), Горан Максимовић (три пута) и по једном Немања Миросављев и Стеван Плетикосић. Тако је у Србији тренутно чак 12 кристалних глобуса!

Најтрофејнија је Јасна Шекарић која има шест кКисталних глобуса (два МК пиштољем - 1988. и 1990. оба пута у Минхену) и четири ваздушним пиштољем (1988. у Минхену, 1996. у Нефелсу, 1997. у Лугану и 2005. у Минхену). Једна је од ретких такмичарки која је у једном финалу Светског купа победила са оба оружја (прво финале Светског купа 1988. у Минхену). Јасна Шекарић је у финалу освојила и три сребра и једну бронзу!

Горан Максимовић има три Кристална глобуса и један је од малобројних стрелаца у свету који је победио у финалу Светског купа са сва три оружја! МК пушком тростав тријумфовао је1991. у Минхену, ваздушном пушком 1990. у Минхену и МК пушком 60 метака лежећи 1988. у Минхену! Има друго место МК пушком 3 пута 40 метака у Минхену 1988.

По један Кристални глубус имају Лидија Михајловић (МК пушка 3 пута 20 метака у Вуксију 2009.), Немања Миросављев (МК пушка 3 пута 40 метака у Минхену 1995.) и Стеван Плетикосић (МК пушка 60 метака лежећи у Минхену 1991.).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара