Читај ми!

Македонци у полуфиналу

Македонија је у полуфиналу Европског првенства. После сјајног меча, Македонци савладали фаворизованог домаћина Литванију резултатом 67:65. Јунак меча поново Мекејлеб са 23 поена, победничку тројку постигао Илијевски 11 секунди пред крај меча.

Ако је неко до сада мислио да су победе Македоније ствар среће, данас ће морати да поново размисли о томе. Наши јужни суседи пласирали су се у полуфинале Европског првенства, јер су после драматичног меча савладали домаћина Литванију резултатом 67:65, по четвртинама 18:20, 12:14, 19:18, 18:13.

Најзаслужнији и за ову победу Македоније је натурализовани Американац Бо Мекејлеб који је постигао 23 поена. Ипак титула јунака иде Илијевском који је 11 секунди пред крај меча постигао победничку тројку.

Код Литванаца најбољи су били Јевтокас са 13 и Сонгаила са 12 поена, док је Калнеитис уз девет поена имао исто толико скокова.

Свака част Македонцима за сваку победу на овом шампионату, али тријумф над моћном Литванијом ипак је највеће изненађење целог такмичења.

И за овај тријумф Макендонци су морали добро да се помуче. Сјајном одбраном спречили су Литванце да се разиграју, а одлично је брањено најјаче оружје домаћина - шут за три поена.

Када већ није могао да поентира са дистанце, домаћин је до предности долазио кошевима из рекета. На другој страни одбрану Литванаца је "бушио" маестрални Мекејлеб.

Имали су Литванци у појединим тренуцима и седам поена предности, али кад год је било густо ту је био Мекејлеб да поенима хвата прикључак. Домаћин је пропустио неколико шанси да преломи утакмицу, тако да су македонски кошаркаши у последњој четвртини ушли са активним резултатом.

Македонска репрезентација је у последњих десет минута посебно добро одиграла одбрану, и допустила Литванцима да постигну само 13 поена.

Кључни напад био је у последњим моментима игре при резлтату 66:65 за Литванце. Претходно је Македонија одбранила два напада заредом. Таман када је домаћа екипа промашила, лопта је дошла до Самарџиског који је изгубио.

Ипак, Литванци узвраћају њиховом изгубљеном лоптом, тако да су македонски кошаркаши кренули у последњу акцију. У тим тренуцима више пута се чинило да ће Литванци одузети лопту неодлучним Македонцима, који су једва задржали у поседу.

Лопта, ипак, некако долази до Илијевског који се налазио сам код линије за три поена. Његов шут ушао је "без коске" тако да су 11 секунди пред крај Македонци имали предност од једног поена.

Последњи напад Литванци су извели траљаво. Прво су умало изгубили лопту, која је изашла у аут. После тога, за пет секудни упутили су један шут ка кошу који је био непрецизан. Једино што су домаћини успели још да ураде је да фаулирају Илијевског пола секунде пред крај. Јунак ове победе дао је једно слободно бацање, друго промашио, а време је "исцурило" и није више било шансе за преокрет.

То је значило је велико славље Македонаца које су поделили са неколико стотина својих навијача, док је остатак хале, који су попуњавали литвански навијачи, гледао у неверици како се њихови љубимци опраштају од Европског првенства.

Број коментара 148

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара