Тријумф Холандије на 64. „Евросонгу“, Србија седамнаеста!

Најбоља песма Европе је "Arcade" коју је извео Данкан Лоренс. „Песма Евровизије“ следеће године одржаће се у Холандији. Србија са укупно 92 бода пласирала се на 17. позицију.

01.01 – Холандија победник 64. „Евросонга“!

00.57 – Србија се са укупно 92 бода пласирала на 17. позицију.

00.16 – Прва дванаестица за Србију стиже из Црне Горе!

00.11 – Прва дванаестица одлази у Холандију.

00.05 – Линије су затворене! Пребројавају се гласови публике из 41 земље учеснице овогодишњег такмичења „Песма Евровизије“.

23.56 – Мадона на дијмантској сцени хале „Експо“! Like a Prayer песма којом отвара наступ. На ред је дошао и нови сингл – Future!

23.45 – Прошлогодишња победница Нета представља нову песму Nana Banana

23.32 – Мадона у хали „Експо“ у Тел Авиву! Наступиће, ипак, мало касније.

23.17 – Евровизијска победница Кончита Вурст изводи велики евровизијски хит Heros колеге Монса Зелмерлева. А ту је и Монс, као и кипарска предстваница из 2018. Елени која изводи хит Верке Сердучке, легенде „Евросонга“. Која изводи прошлогодишњу победничку песму Toy. И, за крај, Гали Атари, Израелка која је на овом такмичењу победила 1979. године.

23.08 – Гласање је почело! Из Србије може да се гласа само путем СМС порука. Редни број свог фаворита пошаљите на број 1557. Са једног броја телефона може да се пошаље највише 20 порука.

23.04 – Такмичарски део до следеће године затвара Мики из Шпаније уз поруку да са очију скинемо Повез предрасуда.

22.56 – Уколико песма She Got Me победи вечерас, можда ћемо сазнати ко је навео Швајцарца Луку на прљави плес. Врцава поп-оперетска балада Zero Gravity открива да је аустралијска представница Кејт Милер Хајдке желела да изгуби тло под ногама и нађе се у простору без гравитације, то јест на евровизијској бини на којој (као да) не важе закони физике.

22.52 – Невена је на реду. Самоуверено је изнела Круну и подигла буру у универзуму који се надвијао над сценом у Тел Авиву.

22.44 – Билал Хасани који представља Француску шаље универзалну поруку о прихватању себе док се нада да ће постати Краљ Европе. Soldi, песма коју пева италијански представник Махмуд критика је друштва у којем је новац најважнији.

22.36 – Весела је и Белорускиња Зена која у песми Like It потенцијалној љубави обећава да неће одустати и да ће прекршити правила. Чингиз, Азербејџанац моћног гласа коме се на сцени у Тел Авиву роботи поигравају срцем не одустаје од Истине.

22.27 – „Мржња ће победити, Европа ће се распасти“, песимистични су чланови исландског антикапиталистичког, БДСМ, техно-дистопијског, уметничког колектива „Хатари“. Позитивне мисли враћа нам Естонац Виктор Крон који се на сцени хале „Експо“ не плаши ни Олује.

22.16 – Супермоћи имају и чланови норвешке супергрупе „Кеино“. Иако заснована на норвешкој митологији и традиционалном звуку, песма Spirit in the Sky има елементе индијанског плеса зато неће бити изненађење уколико призову и победу. Вишеструког евровизијског рекордера Велику Британију представља млади Мајкл Рајс који је у дослуху са Свеђанином Лудвигом јер изводи његову композицију Better Than Us.

22.07 – Певачица коју пореде са великим музичким именима попут Ејми Вајнхаус, звезда грчке инди-рок сцене Катарина Дуска и даље је уверена да Боља љубав долази. Љубавне муке навеле су и домаћина међу извођачима, Израелца Кобија Маримија да се упути ка свом Дому (Home). Успут је научио да „загрли воду када пада снег“.

21.59 – Жеља кипарске представнице Тамте да њена песма поново одјекује халом „Експо“ се испунила, али да ли ћемо стискати Replay до следеће године одлучиће публика и жири. Док поправља напрслине на срцу после несрећне љубави, Холанђанин Данкан Лоренс бори се за победу у Тел Авиву.

21.52 – Швеђанин Џон Лундвик још од друге полуфиналне вечери пита се да ли је Касно за љубав (Too Late For Love), али судећи по његовом осмеху наду не губи. Такође, будући да је аутор и песме коју изводи представник Велике Британије, Џон је, на неки начин, победник. Када су у питању такмичари из Словеније, Зала и Гашпер и мирна балада Себи, која се подвлачи под кожу, као да се држе изреке Тиха вода брег рони.

21.41 – Повратник на евровизијску бину, Серхат из Сан Марина, заслужан је што је његова земља други пут у финалу највећег европског музичког такмичења. Даје све од себе да заволимо Say Na Na Na. Пласманом у велику завршницу „Евросонга“, али и вечерашњим маестралним наступом, Тамара Тодевска учинила је Поносним многе у Северној Македонији.

21.28 – Женски дуо „Сестре“ (S!sters) нада се да ће подршка Сестри о којој пева бити довољна да „Евросонг“ врати у Немачку. Врисак, киша и визуелни клонови Сергеја Лазарева адути су руског представника. Млада Данкиња Леонора не препоручује замарање политиком већ поручује да је Љубав за свакога и то на неколико језика.

21.20 – Албанску певачицу, презентерку и водитељку у наставак такмичења за музички трон Европе, из другог полуфинала довела је енергична песма Повратак у земљу коју Јонида Малићи и вечерас изводи са изузетном сигурношћу. Да ли ће полетна нумера која одише младалачким ентузијазмом Friend of a Friend, чешке групе „Лејк Малави“ бити следећа химна обожавалаца „Евросонга“?

21.15 – Лед у финалу 64. „Евросонга“ пробија представница Малте са својим Камелеоном који мами на плес.

21.00 – Нета спушта авионом такмичаре на бину и парадом застава почиње спектакл у Тел Авиву! Уз песму Офре Хазе и звачино је отворен највећи шоу-програм.

Боје Србије у великој завршници 64. избора за „Песму Евровизије“ бранила је 24-годишња Невена Божовић којој је подршку у извођењу Круне пружали Ивана Владовић, Олга Поповић, Душан Алагић и Младен Лукић.

Алфа и омега такмичарског дела финала „Евросонга“ били су Камелеон и La venda, песме које су извели Малтежанка Микела Паче и Мики из Шпаније.

После представнице Малте на бини су се смењивали такмичари из Албаније, Чешке, Немачке, Русије, Данске, Сан Марина, Северне Македоније, Шведске, Словеније, Кипра, Холандије, Грчке, Израела, Норвешке, Велике Британије, са Исланда, из Естоније, Белорусије, Азербејџана, Француске, Италије, Србије, Швајцарске, Аустралије и већ поменуте Шпаније. Невена Божовић наступила је 23.

Право гласа у финалу имале су све земље које су учествале ове године, укључујући и оне које нису успеле да се пласирају у велико финале, што значи да смо чувену фразу "And 12 points go to..." чули чак 41 пут.

Стручни жири и гледаоци из сваке земље доделили су одвојен скуп поена од један до осам, односно 10 и 12. То значи да је најбољих 10 песама и по мишљењу жирија и 10 по мишљењу гледалаца добило поене.

Након завршетка галасања публике, презентери из 41 земље учеснице укључили су се у програм и саопштили поене само жирија. Затим су саопштени и гласови публике, чиме је добијен коначан редослед песама.

Као и у случају прве и друге полуфиналне вечери када је одабрано по десет финалиста, кроз финале „Евросонга“ водили су нас најпознатија израелска манекенка свих времена Бар Рефаели, Ерез Тал, Аси Азар и Луси Ајоуб.

У ревијалном делу вечери, глобална музичка звезда Мадона премијерно је извела нови сингл Future, али нас је подсетила и на свој велики хит Like a Prayer.

Велико финале „Песме Евровизије“ Радио-телевизија Србије директно преносила је на Првом програму, РТС ХД, РТС Свет, РТС Планети и на Првом програму Радио Београда.

Коментатор ТВ преноса била је Душка Вучинић. Коментатори радио преноса Николета Дојчиновић и Катарина Епштајн.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво