Израел победник „Евросонга“, Србија деветнаеста

Нета Барзилај из Израела са песмом "Toy" одушевила је жирије и публику и тријумфовала на 63. „Песми Евровизије“. Друго место за Кипар. Српски представници „Сања Илић и Балканика“ окончали су такмичење на 19. месту са укупно 113 бодова.

00.40 - Све је готово, Израел је победник! Србија завршила на 19. месту.

00.35 - Србија од гледалаца добила 75 поена, а заједно са 38 бодова које је добила од жирија завршила са коначних 113 бодова.  

00.20 - Прва „дванаестица“ за Србију стигла од жирија из Црне Горе.

00.15 - Српски жири доделио је: Израелу два, Естонији три, Аустрији четири, Молдавији пет, Норвешкој шест, Италији осам, Немачкој 10 и, максималних 12 бодова, Шведској.

00.10 - После гласова жирија из 23 земље воде Израел и Аустрија 138 и Кипар са 117. Србија за сада са 24.

23.55 - Прво ће бити саопштени гласови жирија из сваке земље. Украјински жири први доделио бодове – „дванаестица“ за Француску. За Србију првих десет бодова из Азербејџана!

23.50 - Гласање окончано.

23.35 - Салвадор Собрал извео је прошлогодишњу победничку нумеру Amar pelos dois.

23.10 - Гласање је почело!

23.05 - Такмичарски део вечери затворили су Италијани Ермал Мета и Фабрицио Моро са баладом Non mi avete fatto niente.

23.00 - Није сигурно да ли је Холанђанин Вејлон кренуо да опљачка „Пони експрес“ или на обрачун код О.К. корала, али се публици свакако свидела његова кантри песма Outlaw in ‘Em. Страсти је смирио Ирац Рајан О'Шоунеси са баладом Together. Кипранка Елени Фуреира „запалила“ арену „Алтис“ са песмом Fuego.

22.50 - Швеђанин Бенџамин Ингросо вратио је публику у 80-те са денс нумером Dance You Off. Дуго није било мало тврђег звука на „Евросонгу“, а да то промене побринули су се мађарски металци AWS песмом Viszlát Nyár. По многима једна од фавориткиња, израелска певачица Нета Барзилај каже да није ничија играчка (Toy).

22.45 - Британска певачица Сури и њен тим, ипак, су одлучили да нема потребе за поновљањем наступа. Нападач је ухапшен и налази се у полицији.

22.40 - Атрактивним наступом Сара Алто из Финске ослободила је чудовишта (Monsters). Група „Еквинокс“ (Equinox) из Бугарске сјајно извела нумеру Bones. Симпатични „Доредос“ мисле да им је данас срећан дан са песмом My Lucky Day. Видећемо...

22.25 - Гардијан преноси да је британској певачици Сури понуђено да поново наступи на крају, јер јој је током наступа непознати мушкарац пришао и отео микрофон.

22.20 - Фантастичном кореографијом, чешки представник Миколас Јосеф наступио је са песмом Lie To Me. Група „Расмусен“ евоцирала је нумером Higher Ground данску викиншку прошлост, а на бини је само фалио Харалд Плавозуби у дракару. Из далеке Аустралије стигла је Џесика Маубој са песмом We Got Love

22.10 - Немачку ове године представио Михаел Шулте са песмом You Let Me Walk Alone. Еугент Бушпепа моћним гласом отпевао нумеру Mall. Хвала (Mercy), каже симпатични двојац „Дама и господин“, којим Француска покушава да понови успех из 1977. када је тријмфовала на „Евросонгу“.

21.55 - Србија на бини! „Сања Илић и Балканика“ са песмом Нова деца беспрекорни у лисабонској арени. „Хвала, Европо“, поздравили су на крају публику, која их је испратила овацијама.

21.50 - Да ли сте се питали колико је до сада песама отпевано на „Евросонгу“? Одговор - 1.500! Домаћине је представила Клаудија Паскоал са баладом O jardim. „Олујни“ наступ британске представнице Сури са песмом Storm.

21.40Нико сем тебе (Nobody But You) поручује аустријски представник Цезар Сампсон. Осим дивног гласа којим је отепавала песму La Forza, Естонку Елину Нечајеву красила је и хаљина каква још није виђена у финалима „Евросонга“. Норвежанин Александар Рибак, који је тријумфовао 2009. године, извео симпатичну нумеру That's How You Write A Song.

21.30 - Ах, та романтика - Алфред и Амаја из нежну баладу Tu Cancion разнежили су гледаоце. У потпуно другом тону, Леа Сирк из Словеније подигла је на ноге арену „Алтис“ са песмом Хвала, не, а од публике је тражила и да запева са њом. Литванка Ијева Засимаускаите покушала је са сањивом нумером When We're Old.

21.20 - Пролазак испод мердевина очигледно није баксузан за Украјинца Меловина са песмом Under the Ladder, који је отворио такмичарски део програма.

21.10 - Како другачије отворити „Песму Евровизије“ у Португалији него фадом и фантастичним гласовима Ане Моуре и Маризе, након којих је, уз музику ди-џеј дуа „Битбомберса“, уследио свечани дефиле вечерашњих представника.

Скоро годину дана након што је Португалац Салвадор Собрал победио у Кијеву, лисабонска арена „Алтис“ поново је у пуном сјају, спремна за проглашење новог победника „Евросонга“.

Шоу су отвориле Ана Моура и Мариза са традиционалном португалском музиком, након чега су сви представници продефиловали са заставама својих земаља.

Шармантне домаћице Катарина Фуртадо, Данијела Руа, Филомена Каутела и Силвија Алберто побринуле су се и вечерас да шоу протекне у што веселијој атмосфери.

Србија, коју представљају сјајни вокали Даница Крстић, Невена Париповић, Ива Банићевић и Младен Лукић, перкусиониста Александар Сале Радуловић и флаутиста Љубомир Димитријевић, изборили су у четвртак пролаз у финале.

Поред Србије, за прво место вечерас се надмећу: Украјина, Шпанија, Словенија, Литванија, Аустрија, Естонија, Норвешка, Португал, Британија, Немачка, Албанија, Француска, Чешка, Данска, Аустралија, Финска, Бугарска, Молдавија, Шведска, Мађарска, Израел, Холандија, Ирска, Кипар и Италија.

Овогодишње такмичење за „Песму Евровизије“ је 63. по реду и, под слоганом "All Aboard" („Укрцавање“), одржава се у Лисабону, пошто је захваљујући победи Салвадора Собрала, Португал по први пут домаћин тог спектакла.

Правила гласања

Упркос томе што се у финале „Евросонга“ пласирало 26 песама, право гласања, имају све државе - њих 43, које су учествовале у такмичењу.

Професионални жири и гледаоци из сваке земље доделиће одвојена два скупа поена од један до осам, односно 10 и 12.

То значи да ће најбољих 10 песама по мишљењу жирија и 10 по мишљењу гледалаца добити поене који се више не саопштавају заједно.

Након што гледаоци окончају гласање путем својих телефона, слањем СМС-а или користећи званичну апликацију, презентери гласова из 43 земље учеснице укључиће се у програм и саопштити поене само професионалног петочланог жирија сваке земље.

Након саопштавања резултата жирија, сви гласови публике за одређену песму биће сабрани, дајући свакој песми одређени збир.

Поене гледалаца саопштиће водитељи такмичења, почев од земље која је добила најмањи број поена публике, па све до земље која је добила највећи број гласова, што ће довести до кулминације напетости и узбуђења за стотине милиона гледалаца широм света.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво