Зашто је Украјинска победница разбеснела Русију

Украјинка Сузана Јамаладинова је синоћ, на 61. такмичењу за „Песму Евровизије“, однела победу највећег европског музичког такмичења. Њена песма „1944“ говори о Стаљиновој депортацији више од 240.000 етничких Татара са полуострва Крим током Другог светског рата.

Зашто је Украјинска победница разбеснела Русију Зашто је Украјинска победница разбеснела Русију

Упркос огромном аплаузу после наступа, када је Украјинка однела победу у живом телевизијском програму, то није тако добро дочекано у Русији, која је, како наводи британски Телеграф, нумеру доживела као суптилан прекор за инвазију Крима пре две године.

Певачица је претходно истакла да је била инспирисана сећањима њене прабаке која је депортована са полуострва са своје петоро деце 1944. године, заједно са 240.000 других Татара.

Јамаладинова, рођена у Киргистану, плакала је током победе на националном финалу, где је наступала у традиционалној татарској хаљини, машући украјинском и татарском заставом.

Иако њена песма не говори директно о припајању Крима 2014. године, Јамаладинова, чије је сценско име Џамала, никога није оставила у недоумици. Стихови гласе:

Када странци долазе, дођу у ваш дом.

Све вас убију, и кажу

Нисмо криви.

Руски званичници и поједини политичари Крима жалили су се да песма омаловажава Русију. Међутим, организатори са седиштем у Женеви оценили су да песма није била у супротности са правилима који забрањују политички говор.

„Музичари треба да изразе своје емоције и права осећања, а не треба да певају безначајне речи које стално слушамо“, навела је Јамаладинова у Стокхолму.

У интервјуу са агенцијом АФП у фебруару, рекла је да желела да људи чују песму „у стању беспомоћности“ након што је Русија одузела њену земљу.

„Било ми је тешко да се поново сетим свега тога, али сам схватила да је то неопходно. Сада су кримски Татари очајни и потребна им је подршка.“

Стаљин је депортовао Татаре оптужујући их за сарадњу са Хитлером, иако Јамаладинова каже да су се њени рођаци борили на совјетској страни. Када се Совјетски Савез распао, многи су се вратили на Крим, где су 2014. године постали гласни критичари руске анексије.

Годину дана после руског рата са Грузијом 2009. године, пласирање Грузије на „Евровизију“ са песмом We Don't Wanna Put In сматрало се неодговарајућим због очигледне игре са именом руског председника. Грузија је рекла да би могла да измени текст, али је одабрала да уопште не уђе у такмичење.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара