Деда Ђорђе бдије и даље...

Ђорђе Михаиловић, познатији као деда Ђорђе, трећа је генерација Михаиловића која је чувала и бдила над нашим палим борцима у Првом светском рату, и то у Солуну, на војничком гробљу Зејтинлику. Иако је преминуо прошле године у 96. години, он ће их даље ће чувати, јер ће тамо његова бронзана биста бити постављена на дан његове смрти, 2. јула.

Читаоци једног београдског листа поклонили су поверење академском вајару Љубомиру Лацковићу и његовом предлогу за бисту деда Ђорђа, чувара војног гробља на Зејтинлику, у Солуну, која би требало да буде откривена на годишњицу деда Ђорђеве смрти, 2. јула.

Иако му је рад са металом ближи, Лацковић се радо прихватио изазова. Деда Ђорђе полако оживљава у глини, а ускоро ће је наша позната ливница "Јеремић" као поклон излити у бронзу.

"Душу ако му не урадиш онда џабе. Биста иде понекад и са шакама, са рукама, јер онда и руке саме говоре, као Леонардо кад је "Тајну вечеру" радио, тако да руке саме говоре неке речи...што се тиче штапа, баш ми одговара тај штап, јер као да он из тог штапа извире и рађа.

Он, по мени, као да креће негде на пут...доњи део ће бити у камену таман колико је и право тело. Ја сам позади урадио један део Зејтинлика, да бих спојио њега са тим архитектонским делом где је Арханђел Михајло.

И сад, као да креће његов предњи део, а задњи део као да га зауставља, да буде ту за где је намењен", каже Љуба Лацковић.

Више од пола века Ђорђе Михаиловић дочекивао је и испраћао потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату и чувао хумке свих осам хиљада српских страдалника. Добио је Орден српске заставе другог степена, Орден Светог Саве првог степена и награду Мајка Србија, као и српско држављанство, што му је била највећа жеља. Бронзани Деда Ђорђе наставиће да бдије над вечно уснулим борцима...

"Његова смиреност и мирноћа дају неки мир, мир у свету, Зејтинлик је миран кад је он тамо. Жао ми је што је он последњи чувар и што нема мушког наследника да може да настави да чува гробље", истиче Лацковић.

Љубомир Лацковић је самостално излагао на више од 20 изложби у земљи и иностранству. Добитник је бројних награда и признања, међу којима је и прва награда, гран при, на светској изложби ликовног стваралаштва у париском Лувру, 2005. године. Првог јуна први пут ће излагати у Јужној Америци, у Ла Пазу, у Боливији, и то цртеже.

среда, 29. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије