Кримски званичници позвали Џамалу да пева на отварању меморијала

Руске кримске власти волеле би да победница овогодишњег „Евросонга“ с нумером о депортацији Татара с Крима пред крај Другог светског рата, учествује на церемонији отварања меморијала жртвама те депортације, рекао је заменик премијера Крима Руслан Балбек.

Џамалин продуцент Игор Тарнаполски рекао је, међутим, да овогодишња победница такмичења за „Песму Евровизије“ неће певати на церемонији, пренела је агенција Тас.

Заменик премијера Крима Руслан Балбек оценио је да би Џамала имала потпуну подршку Татара с Крима и свих људи који живе на Криму ако би ту песму извела на церемонији отварања тог меморијалног комплекса, уместо на „Евросонгу“.

„Ова песма била би прикладнија тамо и свакако би сви хвалили њен таленат“, рекао је Балбек и додао да је песма изгледала као да не припада такмичењу за „Песму Евровизије“.

Џамалин продуцент открива да је певачицин распоред препун, али и да ће у Кијеву бити одржана комеморација поводом депортације Татара с Крима и да ће она певати у украјинској престоници.

Прва фаза меморијалног комплекса биће отворена 18. маја на станици Сирен близу Бахчисараја. Централни део комплекса је дрвени железнички вагон којим су били депортовани кримски Татари са полуострва 1944. године. Комплекс ће бити у целости завршен 2019. године до 75. годишњице депортације.

У победничкој песми 1944, Џамала, 32-годишња Татарка с Крима, пева о совјетској депортацији свог народа, инспирисана причама своје прабабе која је доживела ту трагичну епизоду совјетске историје.

Русија се противила учешћу Украјине на такмичењу за „Песму Евровизије“ због „политизације“ текста, сматрајући да је то супротно пропису такмичења који забрањује „речи, говор или гест политичке или сличне природе“.

Организатори такмичења су, међутим, проценили да је текст „историјске“ природе и дозволили извођење песме.

Крим је враћен у састав Русије после свргавања украјинског председника Виктора Јануковича.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво