Украјинки неће бити одузета победа

Сад је већ јасно да скоро ниједан „Евросонг“ не може да прође без скандала, који је овог пута у вези са певачицом Џамалом, чија је победа под знаком питања од самог почетка, пише „Јутарњи лист“.

Споран је био текст песме, систем гласања, политичке конотације, а након што се интернетом проширио видео-снимак на којем Џамала исту песму изводи годину дана раније, чиме се озбиљно крше правила „Евросонга“, огласили су се и организатори саопштењем.

Иако се интернетом проширио приватни видео-снимак на ком певачица Џамала изводи победничку песму 1944. годину дана пре самог такмичења и након што су организатори примили петицију коју је потписало чак 325.000 људи који захтевају одузимање титуле победника украјинској представници, Европска радиодифузна унија (ЕБУ) огласила се и у саопштењу потврдила да је Украјина победила.

ЕБУ је на захтев 325.000 обожавалаца поново прегледао резултате гласања у финалу „Евросонга“ и потврдио украјинску представницу као победницу.

Написали су да, иако је Русија освојила највише гласова гледалаца, а Аустралија највише бодова жирија, Џамала је освојила највише бодова с обе стране и захваљујући томе победила.

„Разумемо страсти и емоције када је у питању 'Евросонг'. Управо смо због тога прегледали вашу петицију и искористићемо ову прилику за одговор. О победници 'Евросонга 2016.' одлучују професионалци као и ви, гледаоци, сваки са 50 посто удела у коначним резултатима. На победи украјинска представница Џамала може да захвали подједнако и жирију и гледаоцима, а то је успела изузетним наступом и емоционалном песмом која произилази из личне приче“, наводи се у саопштењу.

„'Евросонг' је такмичење и може бити само један победник. Разумемо да не могу сви да се слажу с тим избором, али без обзира на то резултати остају такви какви јесу, веродостојни су и у складу са свим правилима такмичења. Украјина је проглашена, и то ће и остати, победницом 'Евросонга 2016.' године. Слагали се с тим или не, позивамо потписнике петиције да прихвате резултате и наставе с конструктивним дијалогом који ће допринети јачању и побољшању 'Евросонга'“, пише у саопштењу.

Осим тога, велики проблем је настао кад се интернетом проширио приватни видео-снимак на ком Џамала песму 1944. изводи годину дана раније. С обзиром на то да песме које учествују на такмичењу не смеју да се изводе пре саме „Песме Евровизије“ и то је изазвало огорчење.

Међутим, Унија је и на то реаговала и истакла: „Правило 'Евросонга' да пријављене песме не смеју да се комерцијално објаве пре 1. септембра служи томе да на такмичењу учествују нове песме сваке године и да све имају једнаке услове. Сврха правила је да се спречи дистрибуција композиције чиме би добила непоштену предност пре самог такмичења. У прошлости су неке песме биле јавно доступне пре тог датума, али нису биле доступне широј публици па им је зато допуштено такмичење на 'Евросонгу'“.

Изјаву је на Фејсбук страници дала и сама Џамала која је написала да је тај наступ био својеврсна проба песме с другачијим текстом те да због тога не крши правила Европске радиодифузне уније који се односе на комерцијално објављивање песме.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво