Читај ми!

Фестивал Шубертијаде 2023

Репродуковаћемо снимак концерта који су баритон Константин Кримел и пијаниста Данијел Хајде одржали 19. јуна у дворани Ангелика Кауфман у Шварценбергу, а који нам је уступљен посредством међународне размене чланица Еурорадија.

Као један од истакнутих интерпретатора лида, Константин Кримел одабрао је да на овом концерту, у сарадњи са немачким пијанистом Данијелом Хајдеом, интерпретира циклус Лепа млинарица Франца Шуберта. Ово обимно остварење, компоновано на стихове Вилхелма Милера, представља један од најранијих примера циклуса песама и један од врхунаца лида као жанра. Шуберт је рад на циклусу започео у мају, а завршио у септембру 1823, док је дело објављено наредне године, под називом Лепа млинарица, циклус песама на стихове Вилхелма Милера. У циклусу се налази двадесет песама, написаних углавном у строфичној форми, у којима песник опева осећања од оптимизма до очаја, кроз причу о младићу, који се заљубљује у лепу млинарицу, која му остаје недостижна, јер је он само калфа. Очајан, младић фантазира о смрти и цвећу које расте из његовог гроба као симбол његове вечне љубави. На крају циклуса, младић се утапа у потоку, а завршну песму, успаванку „пева” поток, пружајући му утеху и визију вечног сна које доноси смрт.

Однос вокалне и клавирске деонице је сложен и инструмент ретко има само улогу пратње. Његова деоница је имагинативна, испуњена различитим евокативним звуцима, попут жуборења потока, ритмичног окретања жрвња, фруле или ловачког рога, а пре свега представља истинског тумача унутрашњег, емоционалног стања главног јунака.

Ауторка текста Ивана Неимаревић
Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво