Читај ми!

Из архиве Радио Београда – Малер: Симфонија број 2 у це-молу „Васкрсење”

Симфонију број 2 у це-молу под називом „Васкрсење” Густава Малера, изводе Симфонијски оркестар и Хор Радио-телевизије Србије, под управом Бојана Суђића. Снимак је забележен 5. октобра 2007. године у Сава центру, на отварању 39. Бемуса, када су као солисти наступили Луба Оргонашова – сопран и Марјана Липовшек – мецосопран.

Ово дело настало је у периоду између 1888. и 1894. године. Први став произашао је из симфонијске поеме Погребни обред коју је аутор завршио 1888, а у наредних пет година, боравећи у свом летњиковцу у Аустрији, Малер је компоновао други, трећи и четврти став, након чега је рад на партитури на кратко оставио по страни. Потом је 1894. присуствовао сахрани диригента и композитора Ханса фон Билова, где је чуо Оду Васкрсење Фридриха Готлиба Клопштока. „То је било као да ме је ударио гром!” – изјавио је тада аустријски композитор. На почетне стихове Клопштоковог дела – „Васкрснућеш, да васкрснућеш, ти праху мој, након кратког починка” – Малер компонује и пети, обиман хорски став у темпу скерца, којим закључује своју Другу симфонију.

Отварање 39. Бемуса овим ретко извођеним делом великог симфоничара с краја 19. века означава „велики помак у нови репертоар ансамбла РТС-а”, како је тада оценила музиколошкиња Бранка Радовић, а према речима Бојана Суђића: „Реч је о делу које… представља крупан изазов и за веће музичке сцене”.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво