Нова дискографија

Албум виолинисте Бојана Чичића и чембалисте Стивена Дивајна, са делима Георга Фридриха Хендла, који је у фебруару објавила издавачка кућа Делфијан.

Хрватски виолиниста Бојан Чичић један је од најистакнутијих уметника у свету ране музике, као солиста и као вођа ансамбала. Поред тога што је руководилац ансамбла Академија за стару музику, предводи и ансамбле као што су Данидин Консорт, Словеначка филхармонија те Холандско удружење Бах. Као солиста наступа са ансамблима Академија за стару музику, Оркестром 18. века, барокним оркестром из Севиље и другим. Оснивач је Илирија консорта, са којим активно истражује и изводи мање познату музику из 17. и 18. века. Њихов дебитантски албум са делима Ђованија Стефана Карбонелија проглашен је за издање године по избору престижног сајта Престо мјузик за 2017. годину. Чичићев албум са Баховим Сонатама и партитама номинован је прошле године за најбоље издање у избору часописа Грамофон и Би-Би-Сијевог музичког часописа.

На најновијем албуму, виолиниста Бојан Чичић и чембалиста Стивен Дивајн окренули се мање популарним виолинским сонатама Георга Фридриха Хендла. Наиме, овај барокни композитор у свету инструменталне музике остао је упамћен као виртуоз на клавијатурним инструментима, премда је у младости свирао и виолину. Из периода који је провео у Италији остале су сачуване само његове сонате а чинкве, које су биле написане у форми камерног концерта за виолину. Иако је имао блиске везе са тада водећим италијанским виолинистима у Риму – Арканђелом Корелијем и Пјетром Кастручијем, Хендл у Италији није написао ниједну виолинску сонату. Прво дело из овог жанра написао је 1710. године у Хановеру, за тадашњег концертмајстору на тамошњем двору, Жан-Батиста Фаринела.

Хендлова дела за виолину и чембало, како истиче музиколог Доналд Бароуз, „не привлаче пажњу због своје виртуозности... то је пре свега динамична и пријатна камерна музика, у којој виолиниста води музички разговор са чембалистом”.

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво