Читај ми!

Мајстори барока

Емисију ће испунити остварења композиторке Елизабет Жаке де ла Гер. Кантате „Естер”, „Сузана” и „Јудита” интерпретираће Изабел Пуленар и Софи Булен, сопрани, Франсоаз Блош, виола да гамба, Брижит Одебур, чембало и Ги Робер, теорба, док ће ансамбл Музика Фиорита под уметничким вођством Данијеле Долчи извести Трио сонате број 2, 3 и 4.

Елизабет Жаке де ла Гер, барокна композиторка и оргуљашица, рођена је 1665. године у Паризу, у угледној француској породици музичара и градитеља инструмената. Одрастање у таквој средини са богатом музичком историјом, пружило је стабилну полазну основу за развој њене музичке каријере. Основно музичко образовање стекла је од оца, Клода Жакеа. Препознавши таленат своје кћерке, повео ју је на краљевски двор, где је „музицирање овог чуда од детета одушевило Краља Сунца”. Тако је са само петнаест година Елизабет Жаке дошла на француски двор где је наставила своје даље образовање, а касније и рад. Године 1682, ова музичарка је одбила позив Луја XIV да се са двором пресели у Версај, а две године касније је напустила службу и удала се за Марена де ла Гера, угледног париског композитора, оргуљаша и педагога. Ипак, уживала је краљеву заштиту током живота и посветила му је бројна дела. Живот је наставила у свом родном граду где је остварила дугу и успешну каријеру која јој је донела значајно богатство. Основала је свој салон, приређивала је и учествовала у концертима, стварала музику, али и била врло активна као музички педагог. Умрла је 1729. године. 

Елизабет Жаке де ла Гер била је једна од ретких познатих композиторки свога времена. Упамћена је као прва жена у Француској која је компоновала оперу, али и по свом доприносу развоју инструменталне трио сонате и кантате на француском језику. Како је у свом самосталном раду била врло наклоњена импровизовању и иновацијама, ове нове форме у француској музици пронашле су своје место у њеном опусу.

Ауторка: Саша Тошковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво