Читај ми!

Путеви прозе

Норман Олер: Одваљени – Дроге у Трећем Рајху (3)

У емисији Путеви прозе, од понедељка 25. до недеље 31. марта, можете слушати делове књиге Нормана Олера „Одваљени: Дроге у Трећем Рајху”.

Како Немачка није имала колоније, те опијате није могла да производи од природних састојака (за разлику од Енглеске, Француске, или Холандије, на пример), Вајмарска република се ослонила на хемију, те је, недуго после Првог светског рата, постала највећи произвођач метамфетамина на свету (при чему се и сами Немци, нарочито они из Берлина, истичу у конзумирању домаћег производа). С доласком нациста на власт и њиховом снажном идеологијом здравог живота, креће лов на наркомане и уживаоце опијата који пуне немачке концентрационе логоре, производња опада, али с почетком Другог светског рата ствар се неочекивано и драматично преокреће: нацисти схватају да метамфетамини могу бити врло корисни за војску. Под утицајем овог отрова (Magische Gifte, магични отрови) официри и војници успевају дуже да остану будни и спремни за борбу, те је, према мишљењу аутора Нормана Олера, управо захваљујући метамфетаминима немачкој војсци (која једва да се одмарала) пошло за руком да у само неколико дана поразе Француску.

Проблему дрогирања војске, рачунајући и официре, Олер прилази с неколико страна, уводећи у игру и врховно нацистичко божанство, самог Хитлера, око којег се исплео мит као о чуду енергије и здравог живота, које своје тело и ум излаже надљудским напорим, а зарад добробити немачког народа и немачке државе. Испоставља се, међутим, да је и сам Хитлер, који је имао личног лекара, др Теодора Морела, готово свакодневно примао разна стимулативна средства без којих, уосталом, тешко да је могао да функционише.


Норман Олер своју књигу пише на основу озбиљних и опсежних истраживања, бирајући атрактивне епизоде и мало познате детаље, стилом чистим и пријемчивим. Управо због тога се и усуђује да добро познате епизоде – попут освајања Француске – протумачи на мало другачији начин од оног начина који се утврдио у историографији. Упркос томе што се о нацистима зна много, рачунајући и одсуство било каквих скрупула и цивилизацијских ограничења, читалац ће тешко остати равнодушан пред спремношћу Хитлера и његове злоћудне екипе да трују чак и сопствени народ зарад опстанка на власти и спровођења суманутих идеја.

Књигу Нормана Олера објавиће издавачка кућа Блум из Београда.

С немачког превео Милош Митић
Читао је Жељко Максимовић
Уредник Иван Миленковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво