Читај ми!

Џорџ Орвел и 1984 у стварности и стрипу

Гости: професор енглеске књижевности на Филолошком факултету у Београду и Филозофском факултету у Новом Саду Зоран Пауновић, дипломирани филолог светске књижевности и извршни уредник стрип издања 1984 у издању "Дарквуда'' Драган Јовановић, Александар Петровић познат као Аца Селтик фронтмен "Ортодокс Kелтса"

Џорџ Орвел је рођен у Индији под именом Ерик Артур Блер. Његов отац је био колонијални службеник британске империје. Још као дете се сели у Енглеску, где завршава основно школовање. Прекида студије на Итону и одлази у Бурму где ради као полицајац. Своје успомене на тај период овековечио је у роману „Бурмански дани". Дубоко се не слажући са британском колонијалном политиком враћа се у Европу, где ради као перач судова (описано у роману „Нико и ништа у Паризу и Лондону"). Идеолошки опредељени социјалиста постаје добровољац у Шпанском грађанском рату, али његова очекивања су изневерена. Живи у Лондону где пише „Животињску фарму" која ће му донети славу. Тешко оболео од туберкулозе сели се на острво Јура близу шкотске обале. Ту ће написати свој чувени роман „1984", где и умире у четрдесет и седмој години живота.

Роман „1984" је постао књижевни пример политичке и дистопијске фикције. Такође је популаризовао термин „орвеловски" као придев, при чему су многи термини коришћени у роману ушли у свакодневни говор, укључујући „Велики брат", „дворазмишљање", „полиција мисли", „мисаони злочин", „новоговор" и „2+2=5". Роман је имао и пророчанску улогу предвидевши у уређају „телекран ' апарат који подсећа на справу која је комбинација телевизора и видео-камере, а можда највише личи на модерни мобилни телефон.

Повучене су паралеле између теме романа и стварних животних случајева тоталитаризма, масовног надзора и кршења слободе говора. Тајм је уврстио роман на своју листу 100 најбољих романа на енглеском језику од 1923. до 2005. године, а нашао је своје место и на листи 100 најбољих романа Модерне библиотеке. Роман је доживео бројне адаптације, што у виду радијских и телевизијских драма, као и целовечерњих играних филмова али и у врло захвалној форми девете уметности односно стрипа. О томе колико је Орвелово предвиђање било истинито и застрашујуће, ко је био Орвел и како је написао 1984 и о томе како се овај роман може пренети у стрип, данас у емисији Речено и прећутано говоре професор енглеске књижевности на Филолошком факултету у Београду и Филозофском факултету у Новом Саду Зоран Пауновић, дипломирани филолог светске књижевности и извршни уредник стрип издања 1984 у издању "Дарквуда'' Драган Јовановић и Александар Петровић познат као Аца Селтик фронтмен „Ортодокс Kелтса".

Аутор и водитељ емисије је Марко Ђурић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво