Читај ми!

Гости емисије - Никола Дедић и Раде Пантић

Никола Дедић, Раде Пантић и Санела Николић "Савремена марксистичка теорија уметности", Орион-Арт и Факултет за медије и комуникације, Београд

Збирка есеја и расправа "Савремена марксистичка теорија уметности" бави се интерпретацијама Марксове теорије с посебним фокусом на уметност. Замишљена је као општи преглед токова, традиција и проблема у развоју савремене марксистичке мисли, при чему је концепција књиге сужена на полемике у овој области од периода Другог светског рата до данас. Аутори есеја углавном наступају с интердисциплинарних позиција, те књига обухвата примену марксистичких концепата на расправе у домену филозофије уметности, социологије уметности, естетике, историје уметности, музикологије, студија филма, теорије медија итд.

 

Пошто изворни марксизам није разматрао уметност, већ је она нашла своје место у поставкама мислилаца који су своје теорије базирали на Марксовом учењу, додатни значај ове публикације лежи у чињеници да ова збирка студија први пут код нас која даје преглед теорија о култури и уметности из позиција марксистичке мисли.

Истовремено, због наше социјалистичке прошлости, "Савремена марксистичка теорија уметности", може да се схвати и као први корак ка ресетовању марксистичког наслеђа, корак ка новом и објективнијем исчитавању мисли Маркса и Енгелса. Рецепција марксизма, тј. тумачење марксистичке мисли у нашем социјалистичком државном устројству било је двојако.

С једне стране, марксизам је био наметнут као државна идеологија, у свом симплификованом облику, а то је опет, прихватано као канон с једне стране, а с друге се јављао априорни антагонизам који је резултирао апсолутним негирањем, ставом који је и преовладао непосредно после краја социјализма у нашој земљи. С друге стране, државни идеолошки оквир омогућио је посвећеније бављења марксизмом код научника, међу којима се јављају и струје и критике.

Гости емисије биће др Никола Дедић и др Раде Пантић, који су уз др Санелу Николић, приређивачи књиге.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

 


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво