Читај ми!

Кристијан Јост: Pieta (У знак сећања на Чета Бејкера)

„Не можете знати шта је љубав док не научите шта значи блуз, док не заволите љубав коју сте морали да изгубите”, изјавио је једном приликом Чет Бејкер, чувени амерички дзез трубач коме је 2004. године савремени немачки аутор Кристијан Јост посветио своју композицију „Pieta (У знак сећања на Чета Бејкера)”.

 

Ово дело за трубу и оркестар стоји на почетку Реквијем трилогије сачињене од три концерта који имају своју форму и структуру, независно од теме која их обједињује. (Dies Ire је писан за тромбон и оркестар и Luks Eterna за алт саксофон и оркестар.) Сва три дела могу се изводити и појединачно, а управо Pieta, због своје природе и специфичне деонице соло трубе, представља најинтимнији део циклуса. Упркос религиозном наслову, Јост одбацује све референце на цркву. „Pieta је за мене индивидуална патња и индивидуални бол, а ако џез има човека туге, онда је то он ‒ Чет Бејкер, трагични, сломљени, емотивни кул-џез мелодичар и шаптач чије је лице у позним годинама изгледало као земља погођена екстремном сушом”. Дело представља омаж једном музичару у контексту симболичне туге Девице Марије испод Распећа и наглашава распон квалитета звука инструмента у ламенту посвец́еном покојном џез трубачу. Музичар који наступа као солиста не импровизује ниједну ноту и носилац је форме и садржаја овог инструменталног реквијема, који је оцењен као важно издање у свету савремене класичне музике.

Композицију „Pieta (У знак сећања на Чета Бејкера)” Кристијана Јоста вечерас ћемо слушати на снимку који је остварио Симон Хофеле уз Сифмонијски окрестар Би-Би-Сија којим диригује Џефри Патерсон.

Емисију уређује и води Маја Чоловић Васић.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво